Sosyal medya kanalları ve dijital platformlarda borsa manipülasyonu
Stock exchange manipulation on social media channels and digital platforms
  1. Tez No: 618849
  2. Yazar: ÖNCÜ ERAY TAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY ERGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Borsa Manipülasyonu, Sosyal Medya, Dijital Platformlar, Stock Exchange Manipulation, Social Media, Digital Platforms
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Borsa ile ilgili sosyal medya kanalları üzerinde oluşan kanallar ve sayfalar binlerce ve hatta bazıları milyonlarca insanlar tarafından takip edilmektedir. Çalışmanın amacını sosyal medya kanalları ve dijital platformlarda borsa manipülasyonunun tüm ekseniyle araştırılması oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi ile birlikte bilgi edinme ve öngörü geliştirme amaçlandığı için nicel araştırma türlerinden biri olan panel regresyon modeli kullanılmıştır. Nasdaq OMX'de işlem gören Apple, Microsoft ve Facebook ve Linkedin firmalarının 2013 yılı verileri analiz kapsamında kullanılarak sosyal medyada yapılan manüpülasyonların etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. 2013 yılındaki sermaye yapılarına göre, finansman yapıları, hisse değerleri, karlılıkları ve buna benzer borsa değerleri analiz edildiğinde bir önceki yıla, yani 2012 yılına göre göze çarpan farklılıklar olduğu görülmektedir. Büyümelerin olduğu dönemlerde firmaların Nasdaq değerleri ile Twitter üzerinde yapılan ve manüpülatif içerik olarak değerlendirilebilecek tweet'ler arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Dolayısıyla sosyal medyanın borsa değerlerini doğrudan etkileyebileceği sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The channels and pages formed on the social media channels related to the stock market are followed by thousands and even some by millions of people. The aim of the study is to investigate stock market manipulation with all axes on social media channels and digital platforms. The panel regression model, which is one of the quantitative research types, was used in the research since it was aimed to obtain information and develop foresight along with the qualitative research method. By using 2013 data of Apple, Microsoft and Facebook and Linkedin firms traded in Nasdaq OMX within the scope of analysis, the effects of the manipulations on social media were tried to be determined. According to the capital structures in 2013, when financing structures, share values, profitability and similar stock market values are analyzed, it is seen that there are noticeable differences compared to the previous year, that is, 2012. It is seen that there is a significant relationship between the Nasdaq values of the companies and the tweets made on Twitter that can be evaluated as manipulative content during the periods of growth. Therefore, it is concluded that social media can directly affect the stock market values.