أثر العُرْف على المعاملات المالية في المذهب الشافعي' {دراسة تأصيلية تطبيقية}
Şafii mezhebinde örfün mali uygulamalara etkisi (özgürlük ve uygulamalı bir çalışma) The impact of custom on financial transactions in Shafi'i school (an empirical and sourcing study)
  1. Tez No: 618848
  2. Yazar: GHIAS EBRAHİM RAZOUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUHEL AHMAD FADEL HAWAMDEH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Şafiî Mezhebi, örf, muâvaza akdi, satım akitleri, günümüz mali uygulamaları, Shafi'i school, custom, netting contracts, sales, contemporary financial transaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışma, Şafi'i okulunda örflerin finansal işlem hükümlerinin uyarlanması üzerindeki etkisinin ne ölçüde ortaya çıktığını göstermeyi amaçlamaktadır. Bu iş Örfle amel etmenin hiçbir sakıncasının olmayacağı bir şekilde bununla alakalı esaslar konulmak suretiyle tamamlanmıştır. Şafi mezhebinde örfle amel edildiğine dair tafsili yönteme ek olarak genel bir yöntem de ortaya koydum. Şafi mezhebinde örfle istidlal hususunda uygulama kısmına geçtiğimizde örfün bütün mali muamele içeren akitlere şamil geldiğini görmekteyiz. Örfün tatbiki boyutuna baktığımızda Şafi mezhebinde her türlü mali muamelede örfün etkisini görmekteyiz. Keza teberrü Akitleri ve diğer mali muamelelerde de görmek mümkündür. Bu çalışma sırasında ortaya çıktı ki Şafiler örfle amelin çerçevesini akdi yapanların sarahaten bir ifade kullanmamaları ile sınırlamıştır. Şafiler örfle amelin çerçevesini akdi yapanların sarahaten bir ifade kullanmamalarıyla sınırlandırmışladır. Çalışmamız sadece geçmişle sınırlı olmasın ve toplumun maslahatını sağlayacak bir şekilde islami ekonomiyi muasır suretiyle desteklemeye olan arzumuzdan dolayı bu çalışmamız bir bölüm güncel mali muameleleri ve örfle amelin en geniş mefhumuyla Şafi mezhebinde etkisini gösterdiği muameleleri içermiştir. Bunların başında da kabzın şekli ile alakalı örfe itimat ve yine akdin muktezasına muhalif olmayan yeni yöntemler gelmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to show the extent to which the effect of custom on the adaptation of the provisions of financial transactions in the Shafi'i school has appeared, and this was done by clarifying the controlling foundations for custom application so that there is no room for imbalance when applied, and for that I have put the general approach and the detailed approach for applying custom at the Shafi's. And by moving to the application section in the inference of the effect of custom in the Shafi'i , a consideration for its effect on the financial compensation contracts of various types, then on donation contracts, then on the other financial transactions, and it was found through this study that Shafi'is define the scope of custom application within the limits in which the two contractors have not declared. And in order not to keep our study trapped in the past, and in our keen to provide the Islamic economics with its contemporary form in a way that serves the interest of society, the study came on a set of contemporary financial transactions in which custom application in its wide concept of Shafi'i resulted in making these contractual forms in the permissible circle, and at the forefront of that reliance on custom at the receivables committee, and reliance on it as well, in terms of contract consequences of a new form of obligations that does not breach the contract requirements and so.