Derin zemin karıştırma yöntemi üzerinde enjeksiyon basıncı, karıştırma süresi ve çimento dozajının etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of injection pressure, mixing time and cement dosage on deep soil mixing method
- Tez No: 618852
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET İNANÇ ONUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Derin karıştırma yöntemi, enjeksiyon basıncı, karıştırma süresi, Deep mixing method, Injection pressure, Mixing time
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
İnşaat sektöründeki en önemli sorunlardan birisi yapı zeminlerinin taşıma kapasitesindeki yetersizliktir. Böyle durumlarda çeşitli zemin iyileştirme yöntemleri kullanılmaktadır. Zemin iyileştirme; zemin özelliklerinin üstyapı inşası için uygun olmadığı durumlarda çeşitli yöntemler kullanılarak, istenilen düzeyde ıslah edilmesi olarak tanımlanmaktadır. Zemin iyileştirme yöntemlerinin çeşitleri vardır. Uygulanacak yöntem inşaat alanına, zemin türüne, deprem bölgesine, zemin iyileştirme için ayrılan zamana ve maliyete göre değişir. Son zamanlarda en çok kullanılan yöntemlerinden birisi derin zemin karıştırma yöntemi (deep soil mixing) dir. Bu çalışmada, laboratuvar çalışmaları için tasarlanan derin zemin karıştırma cihazı ile enjeksiyon basıncı, karıştırma süresi ve dozaj parametrelerinin uygulama üzerinde ki etkileri araştırılmıştır. Farklı enjeksiyon basıncı, karıştırma süresi ve dozajlar kullanılarak hazırlanan derin zemin karıştırma kolonları serbest basınç testine tabi tutulmuştur. Çalışma sonucunda derin karıştırma kolon numunelerinin basınç mukavemetleri üzerinde enjeksiyon basıncının, çimento dozajının ve karıştırma süresinin etkisinin zemin özelliklerine bağlı olarak değiştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important problem in the construction sector is inadequate carrying capacity of building soils. In such cases, various soil improvement methods are used. Soil improvement is defined as the improvement of the soil properties at the desired level by using various methods when it is not suitable for superstructure construction. There are various types of soil improvement methods. The method is depends on the construction site, the floor tread, the earthquake zone, the time allocated for soil improvement application, and the cost. One of the most widely used methods in recent times is deep soil mixing. In this study, the effects of injection pressure, mixing time and dosing parameters on application are investigated with a deep soil mixing device developed for the laboratory. Deep soil mixing columns are prepared using different injection pressures, mixing times and dosages then subjected to unconfined compression test. As a result of the study, it has been determined that the effect of injection pressure, cement dosage and mixing time on the compressive strength of deep soil mixing samples varies depending on soil properties.