Çinko Oksit (ZnO) nanopartiküllerinin antifungal aktivitesinin belirlenmesi
Determination of antifungal activity of Zinc Oxide (ZnO)nanoparticles
  1. Tez No: 618851
  2. Yazar: İZEL BAHADIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RASİME DEMİREL, PROF. DR. ENDER SUVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Çinko oksit, Gümüş, İç hava, Küf, Nanopartikül, Zinc oxide, Silver, Airborne, Microfungi, Nanoparticle
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Küfler, çeşitli hava hareketleri ile iç ortamlara sporlarını kolaylıkla taşıyabilirler ve gerekli ortam şartları sağlandığında taşındıkları ortamda hızlı bir şekilde çoğalarak yayılış gösterir. Küflere ait olan sporların etrafa yayılması ile de çeşitli ikincil hastalıkların oluşması için uygun ortam sağlanmış olur. Özellikle hastane, okul, toplu taşıma alanları gibi halka açık yerlerde kişiden kişiye de hastalıkların bulaşmasını kolaylaştırır. Söz konusu mikroorganizma grubunun, iç ortam havasındaki sayısının azaltılması ve daha temiz bir ortam oluşturulması için çeşitli biyomalzemelerin, biyoplastiklerin, boyaların, metal ve cam araç-gereçlerin yapımı artmış durumdadır. Bu çalışmada çinko oksit ve/veya gümüş ile zenginleştirilmiş formlarından oluşan 10 adet özel tasarlanmış nanopartikülün, Türkiye'nin 5 farklı yenidoğan ünitesi iç havasından elde edilmiş olan toplam 39 farklı küf türüne karşı antifungal aktivitesi incelenmiştir. Kuyucuk testi, agar dilüsyon testi, minimum inhibe edici konsantrasyonun belirlenmesi yöntemleri kullanılarak antifungal aktivite incelenmiştir ve etkin dozların etki mekanizmalarının belirlenmesi üzerine uygulama gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, incelenen nanopartiküllerin test mikroorganizmaları üzerinde farklı seviyelerde antifungal etki özelliğine sahip oldukları ve bu etkinin gümüş katkısı ile değişken sonuçlar sergilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Microfungi can easily carry their spores to indoor environments thanks to various air movements. The microorganisms in question rapidly proliferate and spread in the environment where they are transported when the necessary environmental conditions are provided. As the spores of the microfungi spread out, a suitable environment paves the way for the arising of various secondary diseases. Especially in public places such as hospitals, schools and public transportation areas, it makes the transmission of diseases from person to person easier. The production of various biomaterials, bioplastics, paints, metal and glass equipment has been increased to reduce the number of this microorganism group in indoor air and to create a cleaner environment. In this study, the antifungal activity of 10 different specially designed nanoparticles based from zinc oxide and enriched with silver against was performed against to 39 different microfungus species isolated from indoor air of 5different newborn units of Turkey. The antifungal activity was investigated by using agar well diffusion, agar dilution, and minimum inhibitory concentration methods and focused on determination of activity mechanisms of effective doses. As a result, we exhibited that test nanoparticles have antifungal activity on different levels and silver doped forms showed variable effects.