Nazan Bekiroğlu'nun romanlarının kaynakları
The resources of Nazan Bekiroğlu's novels
  1. Tez No: 618868
  2. Yazar: RABİA BOSTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRET USLUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nazan Bekiroğlu, kaynak eleştirisi, metinlerarasılık, roman, Nazan Bekiroğlu, resource criticism, intertextuality, novel
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
Nazan Bekiroğlu, akademisyen, yazar ve okur kimliğiyle hayatı boyunca birçok eserin sahibi olmuştur. Eserleri oldukça geniş bir okur kitlesine ulaşmıştır. Çağdaş Türk edebiyatında oldukça verimli bir yazar olarak görülen Nazan Bekiroğlu'nun eserleri kullanılan kaynakların zenginliği sebebiyle, edebiyat araştırmaları açısından çok önemlidir. Bir edebi eserin kaynaklarını incelemek, eserin yazarının bütün hayatına ve birikimine ışık tutar. Kaynak eleştirisi yöntemi bu sebeple oldukça geniş bir sahaya yayılır. Nazan Bekiroğlu'nun eserleri içinde sadece romanlarının incelenmesi de bu sebeple belirlenmiştir. Yazarın belirlenen kaynakları aynı zamanda romanlarındaki kurgu doğrultusunda yorumlanarak“neden”sorusunun cevabını karşılamayı amaçlamıştır. Çalışmada altı bölüm olarak ayrılan hususlar; Türk ve Batı edebiyatlarının, Türk ve İslam tarihinin, dini metinlerin, dinler tarihinin, mitlojinin, farklı kültürlerin, eski dönemlerden ve çağdaş sanatçıların ve onların eserlerinin, coğrafyanın, tasavvufun, farklı sanat dallarının kaynak olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu tespitler doğrultusunda belirlenen kaynaklar hakkında bilgiler verilip romanlarından örneklerle birlikte yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nazan Bekiroğlu has been the owner of many works with her academic, writer and reader identity throughout her life. Her works have reached a wide range of audience. The works of Nazan Bekiroğlu, who is seen as a very productive writer in the modern Turkish literature, are very important in terms of literature research due to the richness of the resources used. Studying the resources of a literary work enlightens on the whole life and accumulation of the author of the work. Therefore, the method of resource criticism spreads to a very wide range of area. For this reason in all Nazan Bekiroğlu's works, only her novels were examined. The author's determined resources also aims to answer the question of“Why?”by being interpreted with the fiction of her novels. Divided into six sections, this study determines that Turkish and Western literatures, Turkish and Islamic history, religious texts, history of religions, mythology, different cultures, ancient and contemporary artists and their works, geography, Sufism, different art branches were used as resources. With these determinations, information about the determined resources has been given and it has been attempted to be interpreted with the examples from the novels.