Kitlesel kullanım açısından emojilerin iletişime etkisi
The effect of emojis on communication in terms of mass use
- Tez No: 618875
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ATAN, DOÇ. DR. ALİ MURAT KIRIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Kitlesel İletişim, Sosyal Medya, Emoji, İletişim Süreci, Communication, Mass Communication, Social Media, Emoji, Communication Proce
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez çalışmasında, kitlesel kullanım açısından emojilerin iletişim sürecine etkisi, sosyal medya ağları baz alınarak analiz edilmiştir. Emojilerin iletişim sürecine etkisinin ne derecede önemli olduğu üzerine google formlar vasıtasıyla anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Anket formuna, iki aşamalı tabakalı örnekleme yöntemi ile rassal olarak seçilen 419 katılımcı görüş belirtmiştir. Katılımcıların görüşleri baz alınarak emojilerin iletişim sürecine etkisi incelenmiştir. Bunun üzerine katılımcıların değerlendirmeleri ortaya konularak yorumlanmıştır. Ayrıca literatür araştırması yapılarak çeşitli görüş ve tanımlamalara da yer verilmiştir. Tez çalışması toplam 7 bölümden oluşturulmuştur. İlk bölümde tezin problemine, amacına, önemine ve hipotezlerine değinilmiştir. İkinci bölümde iletişim, üçüncü bölümde sosyal medya, dördüncü bölümde göstergebilimsel açıdan emojiler konuları anlatılmıştır. Beşinci bölümde tezin yöntemi, verilerin toplanması ve analiz aşamaları ortaya konmuştur. Altıncı bölümde tezin bulgular ve hipotez değerlendirmeleri yapılarak sonuç bölümünde ortaya çıkan bulgular çerçevesinde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the effect of emojis on communication process in terms of mass use has been analyzed based on social media networks. The effectiveness of the emojis on the communication process has been conducted through Google forms. In the questionnaire, 419 participant views were selected as random with a two-stage layer sampling method. Based on the opinions of the participants, the effect of emojis on communication process is examined. The evaluations of the participants were interpreted. In addition, the literature research has been given to various opinions and descriptions. Thesis study consisted of 7 chapters. In the first chapter, the problem, purpose, importance and hypotheses of the thesis have been addressed. In the second part of the communication, social media in the third section, the fourth part of the demonstrgescientifically described topics of emojis. In the fifth chapter, the method of the thesis, the data collection and analysis phases have been introduced. In the sixth chapter, the findings of the thesis were examined and suggestions were made in the results section.