Tasarlanmış şekle sahip Çinko Oksit tozların antifungal özelliklerinin incelenmesi
Investigation of antifungal properties of designed Zinc Oxide powders
- Tez No: 618876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RASİME DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antifungal, Çinko Oksit, Isıya Dirençli Küf, Nanopartikül, Antifungal, Zinc oxide, Heat Resistant fungi, Nanoparticles
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Isıya dirençli küfler, uygulanan ısıl işlemlerden askosporları sayesinde etkilenmezler ve bu küflerin canlılıklarını sürdürmesi gıdalarda bozulma ve ekonomik kayıplara neden olmasının yanı sıra ürettikleri mikotoksinler ile de insan sağlığını doğrudan etkilemektedirler. Gelişmekte olan nanoteknoloji ile beraber nanopartiküllerin ısıya dirençli küfleri önleme özellikleri keşfedilmiştir. Bu çalışmayla beraber çinko oksit nanopartiküllerinin ve gümüş ilave edilmiş formlarının ısıya dirençli küfler üzerindeki antifungal aktiviteleri incelenmiştir. Gıda ve içecek sanayisinde gıdalarda bozulmaların önlenmesi ve küf oluşmaması için kullanılan koruyucuların en aza indirilmesi yönünde öneriler oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Heat-resistant fungi are not affected by heat treatment applications thanks to ascospores. The survival of these molds causes food degradation and economic losses and directly affects human health with the mycotoxins they produce. With the development of nanotechnology, the ability of nanoparticles to prevent heat-resistant molds has been discovered. In this study, antifungal activities of zinc oxide nanoparticles and their silver doped forms were investigated against to heat resistance fungi. In the food and beverage industry, recommendations have been made to minimize food spoilage and to minimize preservatives used to prevent fungal growth.