Sülüngür Gölü'nün (Köyceğiz-Dalyan Lagün Havzası) limnolojik ve su kalitesi yönünden incelenmesi
Investigation of Sülüngür lake (Köyceğiz-Dalyan Lagoon basin) for limnological and water quality
- Tez No: 619007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sülüngür Gölü, Köyceğiz-Dalyan Lagün Havzası, Su Kalitesi, Fiziko-Kimyasal Parametreler, Çevresel Faktörler, Su Kaynakları, Sülüngür Lake, Köyceğiz-Dalyan Lagoon Basin, Water Quality, Pyhsico-Chemical Parameters, Environmental Factors, Water Resources
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Köyceğiz-Dalyan Lagün Havzası, Türkiye'nin en büyük sulak kıyı alanlarından bir tanesi olup, flora ve fauna yönünden oldukça zengin bir konumdadır. Ramsar Alanı özelliği taşıyan, Köyceğiz Gölü ve Dalyan Lagün Havzası su kuşları ve balıkların beslenme ve bazılarının üreme alanı olması bakımından önemli bir yere sahiptir. Çalışmanın yapıldığı Sülüngür Gölü Köyceğiz-Dalyan Lagün Havzası'nın önemli bir yere sahip olup, DALKO (Su Ürünleri Kooperatifi)'nun faaliyetleri içinde yer almaktadır. Bu çalışma Aralık 2017 yılı ve Kasım 2018 tarihleri arasında, Sülüngür Gölü'nün su kalitesindeki mevcut durumu belirleyerek buna göre önlem planları oluşturmak amacıyla denizle bağlantı noktalarına kadar olan 6 stratejik istasyonda yürütülmüştür. Alınan su numunelerinde bazı fiziko-kimyasal parametreler; Su sıcaklığı, pH, çözünmüş oksijen, doymuş oksijen, elektriksel iletkenlik, tuzluluk, nitrit azotu, nitrat azotu, amonyum azotu, orto-fosfat, toplam fosfor, askıda katı madde, BOİ5 klorofil-a ve bulanıklık aylık olarak incelenmiştir. Seçilmiş istasyonlardan alınan su numunelerinin analizleri Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde akredite olmuş Araştırma Laboratuarları Merkezi Su Analiz Laboratuarında yapılmıştır. Elde edilen analiz sonuçlarına göre, kış aylarında kendi doğal yapısında olan çalışma sahası turizm mevsimi olan Mayıs-Ekim tarihlerinde yoğun turizm faaliyetlerinin etkisinde olup, seçilmiş bazı istasyonlarda su kalitesi ve çevresel anlamda kirlenmeler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Köyceğiz-Dalyan Lagoon Basin, Turkey is one of the largest wetlands in coastal areas, is a location rich in terms of flora and fauna. The Ramsar Area, Köyceğiz Lake and Dalyan Lagoon Basin have an important place in terms of feeding and some breeding area of water birds and fish. Sülüngür Lake, where the study is carried out, has an important place in Köyceğiz-Dalyan Lagoon Basin and is among the activities of DALKO (Fisheries Cooperative). This study was conducted between December 2017 and November 2018 at 6 strategic stations up to the seaports to determine the water quality of Sülüngür Lake. Some physico-chemical parameters of water samples; Water temperature, pH, dissolved oxygen, saturated oxygen, electrical conductivity, salinity, nitrite nitrogen, nitrate nitrogen, ammonium nitrogen, ortho-phosphate, total phosphorus, suspended solids, BOD5 test, chlorophyll-a and turbidity were examined monthly. Water samples taken from selected stations were analyzed in the Water Analysis Laboratory of the accredited Research Laboratories of Muğla Sıtkı Koçman University. According to the results of the analysis, the study area, which has its own natural structure during the winter months, was influenced by the intensive tourism activities during the May-October season.