Günümüz sanatında atık nesne kullanımı
Use of waste objects in the contemporary art
  1. Tez No: 619162
  2. Yazar: ŞEYDA BAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYÇA ALPER AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Atık Nesne, Sanat, Atık Malzemeler, Waste Object, Art, Waste Materials
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
20.yüzyıl başlarında atık nesneler sanatsal çalışmaların içine girerek Kübizm akımıyla birlikte sanatçıları Pisacco ve Brague öncülüğünde bambaşka bir boyuta taşınmıştır. Taş, toprak, muşamba, kağıt parçaları, metal, demir parçalar, vb gibi atık malzemeler sanatçıya ilham kaynağı olmuştur. Kolaj, Asemblaj, Montaj gibi teknikler kullanılarak Kübizm, Dadaizm, Pop sanat, Neo-dada, Fluxus, Video Art, Yoksul sanat gibi sanat akımları sanatçıların farklı düşünceleriyle değişik anlam kazanmış ve bu şekilde birer sanat eserine dönüşmüştür. Zaman içerisinde değişen teknoloji ile birlikte kullanılan malzemelerde değişerek günümüze kadar gelmiş ve sanatçılar çalışmalarda ana materyal olarak kullanılan malzemeye kendi yorumlarını katarak bambaşka bir boyut kazandırmıştır. Yapılan çalışmalar kimi zaman övgü niteliğinde, kimi zaman da eleştiri ve tepki niteliği taşımaktadır. Sanat; istenilen malzeme, uygun ortam ve düşünce yapısıyla sanatçılara yol göstererek sanatçının eserlerini en iyi derecede sergileme ve yapmış olduğu çalışmalarda kendini bulma çabasını oluşturmuştur. Hazırlanmış olan bu çalışmada modern resim sanatında atık nesnenin kullanımından bahsedilerek Günümüz Sanatında, Türk Sanatında ve 14. İstanbul Bienalinde kullanılan atık nesne konusunda çalışan sanatçılar ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Junk art has been emerged in early 20th century and went into a new phase pioneered by Picasso and Brague who are the precursors of Cubism movement. Junk artists are inspired by various unusual objects and materials such as stones, soil, plastic, waste paper, and metal scraps etc. The art movements such as Cubism, Dada, Pop art, Fluxus, Video art, and Poor art in which collage, assemblage, and montage techniques are used attained different meanings by unique ideas of artists. The objects and material used in fine art has been changed throughout the history along with the technological changes. Artists has been creating new pieces of art making use of the main material according to their imagination. The works of art have been used as a praise, a critique, or a reaction to some people, events, or actions. Art has been giving artists an opportunity to realize themselves and offering a platform to exhibit their talents by providing the desired material, appropriate environment, and guidance. In this study, first, use of waste/junk objects and materials in the modern painting is explained. Second, the contemporary junk artists and their works are briefly discussed.