Muhasebe hileleri ve yöneticiler üzerindeki hile baskısı İstanbul ili Avrupa Yakası üzerine bir uygulama
Accounting frauds and pressure of frauds on managersan application on the european side of province ofİstanbul
  1. Tez No: 619163
  2. Yazar: OLCAY DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE YİĞİT ŞAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hile, Muhasebe Hileleri, Etik, Suç Teorileri, Yönetici, Fraud, Accounting Fraud, Ethics, Theory of Crime, Executive
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
ÖZET MUHASEBE HİLELERİ VE YÖNETİCİLER ÜZERİNDEKİ HİLE BASKISI İSTANBUL İLİ AVRUPA YAKASI ÜZERİNE BİR UYGULAMA Olcay DURAN Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr.Ayşe Yiğit ŞAKAR Mart 2016 - 242 Sayfa Son dönemlerde ekonomide ve toplumlarda yaşanan krizlerin arkasında yatan sebeplerden belkide en önemlisi, etik kavramından uzaklaşma ve neyin ahlaklı neyin ahlaksız olduğunun ayırt edilememiş olması olarak görülmektedir. İşletmelerin ve işletme çalışanlarının yaşanan bu krizlere muhasebe hileleri ile destek olduğu görülmektedir. Yakın geçmiş tarihine bakıldığında, yaşanmış bir çok hileli muhasebe skandalları bu görüşe kanıt niteliği taşımaktadır. Yapılan hileli muhasebe uygulamaları ilk aşamada fayda sağlasa bile ilerleyen dönemler içinde işletmelere ve akabinde tüm topluma zarar vermektedir. Hile geliştirilen tüm denetim teknik ve uygulamalarına karşın halen, kesin olarak saptanabilen bir eylem olmamaktadır. Bunun sebebi olarak insanın düşünme kabiliyetinin sonsuz düşünce üretebilmesinden kaynaklanmaktadır. Hile ile ilgili mücadelede ivedilikle anlaşılması gereken, kavram açısından hile, sıklıkla kullanılan hile teknikleri, hangi maksat ile yapıldıkları ve suç teorileri ile arasındaki bağlantılarını analiz etme gerekliliğini beraberinde getirmektedir. İşletmelerde yaşanan muhasebe skandallarının sebepleri genel anlamda aşırı kar etme isteği, az vergi ödeyebilmek, diğer mali tablo okuyucularını yanıltarak karar mekanizmalarını etkilemek gibi bir takım niyetlerden kaynaklanmaktadır. Mali tablolarda yanıltıcı yönde yapılan bu uygulamalar muhasebe mesleğini yapan meslek mensupları aracılığı ile yapılmaktadır. Muhasebe meslek mensubu, muhasebede yaşanan bu hileli uygulamalara, bazen isteyerek bazen de baskı altında ortak olabilmektedir. Baskıya işsizlik korkusu altında ya da diğer psikolojik sebepler yüzünden sessiz kalarak katlanmakta ve hileli uygulamaları yapmaktadırlar. Bazı muhasebe meslek mensupları ise, etik ikilemler yaşamaktadırlar. Yukarıda anlatılanların ışığında tezimizin ana başlığını oluşturan Muhasebe Hileleri ve Yöneticiler Üzerindeki Hile Baskısı İstanbul İli Avrupa Yakası Üzerine Bir Uygulama çalışması yapılmıştır. Araştırılmak istenen konu yönetici konumunda görev yapan bağımlı muhasebe meslek mensuplarının, hileli mali uygulamalar konusunda yaşadığı baskıları inceleyebilmektir. Bu konuya ışık tutması açısından, tez çalışmamızın son bölümünde, İstanbul Avrupa Yakası' nda bulunan işletmelerde yönetici olarak görev yapan bağımlı muhasebe meslek mensuplarından ve 50 katılımcının oluşturduğu anket uygulamasına yer verilmiştir. Anket uygulamasında işletmelerde bağımlı olarak çalışan muhasebe meslek mensuplarının, hileli muhasebe uygulamalarının çeşitleri, etik duyarlılıklara gösterilen hassasiyet ve hile eyleminde karşılaşılan baskıları anlayabilmek adına görüşlerine başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACCOUNTING FRAUDS AND PRESSURE OF FRAUDS ON MANAGERS AN APPLICATION ON THE EUROPEAN SIDE OF PROVINCE OF ISTANBUL Olcay DURAN Master's Thesis, Faculty of Management Supervisor: Assoc. Prof. Ayşe YİĞİT ŞAKAR March 2016 – 242 Pages Probably one of the most important causes behind the crisis recently being experienced in economics and communities is getting away from concept of ethics and not defining what is ethical and what is not. It is observed that companies and company employees aid these crises by frauding accounting entries. Recent history shows proofs of many accounting fraud scandals. Accounting frauds may help in the first round but as time passes they harm the company and the whole population. These frauds cannot be detected even after all the technical and application inspections. The main reason of this is the infinity of human mind. Analysis of connections between the following should be immediately understood: concept of frauding, frequently used fraud techniques, the reasons behind, and theories of crime. Accounting scandals in companies are caused by desire of excessive profit making, being able to pay little taxes, misguiding and affecting accounting inspectors etc. Accountants are responsible for all the misleading bookkeeping entries. Accountants take part in these frauds by will or by pressure. They take pressure silently as a result of fear of losing their jobs or other psychological reasons. Some accountants experience ethical dilemmas. Under the light of themes mentioned above the study of Accounting frauds And Pressure Of Fraud On Managers – An Application On The European Side Of Province Of Istanbul is conducted. This study analyzes the pressure experienced by accountants who are executives in their companies as a result of accounting frauds. In order to shed light on this topic, in the last part of our thesis study, survey done on 50 participants who areaccountants who are executives in their companies is given. In the survey, accounting fraud varieties, responsiveness shown to ethical sensitivity and understanding pressures faced during frauds of accountants who work in companies were shown.