Güncel sanatta atık nesne ve kavramsal çözümlemeler
Waste object andconceptual analysis in contemporary art
  1. Tez No: 611849
  2. Yazar: NURAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Güncel Sanat, Kavramsal Sanat, Atık Nesne, Hazır Nesne, Contemporary Art, Conceptual Art, Waste Objet, Ready Made
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
20.yy. da Kübizm'in parçalayıcı, çok zamanlı anlayışından doğan, kolaj ve asamblaj sanata yeni bir anlayış kazandırmıştır. İkinci Dünya Savaşının ardından yaşanan seri üretim, nesnelerin sanatsal uygulama içerisinde değişimler göstermesine ve de sanata alternatif uygulamaların oluşumuna zemin hazırlamıştır. Nesnelerin kavramlar üreten yapıya dönüşmesini sağlayan Duchamp'ın 'çeşme' çalışmasını, 1960'lı yıllar ile de seri üretime odaklanan Andy Warhol'un çalışmaları takip etmektedir. İronik olarak da Modernizm'i eleştiren felsefi bir süreci başlatan 1960 sonrası sanat, Yüksek kültüre hizmet eden sanatın gerçek hayat ile kopan bağlarını güçlendirmek için sıradan günlük nesnelerin ifade olanaklarından yararlanmıştır. Önce sanatı katı estetikten kurtaran kavramsal sanat, malzemeyi yalnızca araç olarak kullanımını sağlar. Pastiş, ironi ve eklektizm gibi multi-kültürel anlayışa sahip olan postmodernizm, Postprodüksiyon ile de, işlevsel ihtiyaçlar doğrultusunda üretilen nesnelerin sanatçı müdahalesi sonucunda yeni bir üretime dönüşmesi sağlanır. İlişkisel estetiğin belirleyici olduğu Postmodern sanata, Sosyo- kültüel sorunsalların ele alındığı çalışmalarında, kavram üreten malzeme olarak atık nesnenin ifade zenginliği sanatın diyaloğunu genişletmektedir. Atık nesnelerin bu kadar yoğun kullanıldığı Günümüz sanatında nesnenin bugün ki yerini sorgulamak ve açığa çıkarmak gereklidir. Bu araştırmada; 1960 sonrası tüketim toplumunun yarattığı etkiler içerisinde uygulama ve kavram olarak dönüşüm sürecine giren sanatın incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Batılı ve Türk sanatçıların hazır nesne ve atık esne kullanarak ürettikleri çalışmalar ele alınarak incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
20.born of the disintegrating, multi-time understanding of Cubism in the century, collage and assemblage brought a new understanding to art. The mass production experienced after the Second World War provided the basis for objects to show changes in artistic practice and for the formation of alternative applications to art. Duchamp's 'fountain' work, which transforms objects into structures that produce concepts, is followed by the work of Andy Warhol, who also focused on mass production through the 1960s. Ironically, the post-1960 art, which initiated a philosophical process of critiquing Modernism, made use of the expression possibilities of ordinary everyday objects to strengthen the severed ties of Art serving high culture with real life. Conceptual art, which first liberates art from rigid aesthetics, allows material to be used only as tools. Postmodernism, which has a multi-cultural understanding such as pastiche, irony and eclecticism, is also achieved through postproduction, the transformation of objects produced in line with functional needs into a new production as a result of artist intervention. To Postmodern art, in which relational aesthetics are decisive, in his work which deals with socio - cultural problematics, the richness of expression of the waste object as the material producing the concept expands the dialogue of art. In today's art, where waste objects are so heavily used, it is necessary to question and reveal the place of the object today. In this research, art, which was transformed as a concept and application, was examined in the effects of consumer society after 1960. The works produced by Western and Turkish artists using ready-made objects and waste samples were examined.