Sinizmin gelişim kültürü üzerine etkileri: Havayolları çalışanlarına yönelik bir araştırma
The effects of cynicism on development culture: A research towards airlines employees
  1. Tez No: 619169
  2. Yazar: HABİBE TANAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Sinizm, Çalışan, Direnç, Kabin Memuru, Organization, Cynicism, Employee, Resistance, Cabin Attendant
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Örgütler, hedeflerine ulaşmak için çok önemli bir maliyetle insan kaynağı istihdamı yapmaktadırlar. Bu kaynağa yapılan yatırımın geri dönüşünde ve dolayısıyla örgütsel hedeflerin tutturulmasında, insanı anlamak ve onun örgütsel yönetime gösterdiği direnci doğru yorumlamak büyük bir önem arz etmektedir. Sinizm disiplinlerarası bir kavram olduğundan gerek yönetim açısından, gerekse eleştirel bakış açısından ele alındığında; kabin memurlarının zor şartlar altında çalıştığı ve yaptıkları mesleğin tabiatı gereği onları sinik davranışlara yönlendirdiği bu çalışmada tartışılmıştır. Tez çalışmasının birinci bölümünde, sinizm kavramı, örgütsel sinizm, sinizm kuramları, örgütsel sinizm kuramları, örgütsel sinizmin boyutları, örgütsel sinizm türleri olan kişilik sinizmi, sosyal/toplumsal sinizm, çalışan sinizmi, mesleki sinizm ve örgütsel değişim sinizmi kavramları incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde, gelişim kültürü, örgütsel sinizmin gelişim kültürü üzerindeki sonuçları olan tükenmişlik, işten ayrılma niyeti, psikolojik güçlendirme, işe bağlılık, örgütsel destek kavramları ele alınmıştır. Sinizmin örgütsel kültür ile ilişkisi, örgütsel destek ile bağlantısı, çalışanların yaşadığı tükenmişlik sendromuna etkileri, psikolojik güçlendirme ile ilişkisi irdelenmiştir. Ayrıca, bu bölümde kabin memurları mesleği açısından sinizm ve sinizme ilişkin eleştirel bakış incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise, örgütsel sinizme etki eden unsurları tespit etmek amacıyla, havayolu çalışanı kabin memurlarının katıldığı bir örnek araştırmaya yer verilmiştir. Bu araştırmada, 211 kabin memurunun anket sorularını yanıtlaması ile veri toplanmıştır. Sonuç, araştırma bulguları ile kabin memurlarının içinde yer aldığı havayolu işletmesinde, sinizmin çalışanlar üzerinde ne ölçüde etkili olduğu ortaya konmuştur. .
Özet (Çeviri)
Organizations spend huge amounts on human resources employed to attain their goals. This resource is the return on the investment, and thus the achievement of organizational goals. To understand the people and the resistance of organizational management is of great importance and must be interpreted correctly. Cynicism is a concept that should be interdisciplinary in terms of management and critical perspective. Consideration should be given to the difficult conditions under which the cabin crew work, and the nature of the profession, which directs them to the cynical behaviour that has been discussed in this study. In the first part of the thesis, cynicism, organizational cynicism, cynicism theories, organizational cynicism theories, organizational cynicism of dimensions, types of organizational cynicism with personality cynicism, social cynicism, employee cynicism, professional cynicism and organizational change cynicism concepts are analyzed. In the second part of the thesis, development culture, the effects of organizational cynicism on development culture with burnout, turnover intention, psychological empowerment, job involvement and organizational support concepts are analyzed. Cynicism of the reletionship between organizational culture and support in connection with the effects of burnout experienced by workers with psychological empowerment are also examined. Additionally, cynicism within the cabin crew profession and critical perspective on cynicism are condireded. In the third part of the thesis, in order to identify the factors that influence organizational cynicism, airline employees are included in a sample survey with the participation of the cabin crew. In this study, data was collected through distribution of a questionaire to 211 cabin attendants, who responded to survey questions. The resulting research findings reveal, that within the airline company from which the cabin crew came, cynicism has an influence on the employees to do their jobs effectively.