Kamusal hizmet sunumunda yenilenebilir enerji kullanımı: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği
Use of renewable energy in public: For example Kütahya Dumlupınar University Evliya Çelebi Training and Research Hospital
- Tez No: 619220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, Energy, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Hizmet, Enerji, Yenilenebilir Enerji, Enerji Verimliliği, Enerji Potansiyeli, Türkiye'de Yenilenebilir Enerji, Public Service, Energy, Renewable Energy, Energy Efficiency, Energy Potantial, Renewable Energy in Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin, vermiş oldukları kamusal hizmetlerle değerlendirildiği günümüzde“hizmet sektörü”son derece hızlı gelişen bir konumdadır. Kamusal hizmet kavramı, toplumsal gelişmelere bağlı olarak adaletten sağlığa, eğitimden güvenliğe birçok alanda kullanılmaktadır. Kamusal hizmetler, kamunun ortak yararına dayalı olan ihtiyaçların idare eliyle karşılanmasıdır. İdare ortak olan bu ihtiyaçları fırsat eşitliği çerçevesinde gerçekleştirmek, kamusal hizmet kurmak ve bu hizmetleri yürütmekle görevlidir. İdarenin en önemli hizmet kollarından biri sağlık hizmetleridir. Kamusal hizmet sunumunda ihtiyaç duyulan enerji, gelişmişlik göstergesinin bir unsuru sayıldığından ülkeler için hayati öneme sahiptir. Dünya nüfusunun hızla artmasıyla enerjiye olan gereksinim artmış ve fosil yakıtların bir gün tükeneceği gerçeği insanları sürdürülebilir enerji kaynağı arayışına itmiştir. Yenilenebilir enerjiler, fosil yakıtların aksine kaynağı tükenmeyen ve kendini sürekli şekilde yenileyebilen enerji kaynaklarıdır. Bunlar güneş, rüzgâr, jeotermal, biyokütle ve dalga enerjisidir. Türkiye hızla artan nüfusu ve gelişmekte olan sanayisi ile enerjiye büyük ölçüde ihtiyaç duyan ülkeler arasındadır. Sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynakları ile birçok Avrupa ülkesinden avantajlı konumda olan Türkiye, uygulayacağı doğru politikalar ile enerjiye olan dışa bağımlılığını önemli ölçüde azaltabilecek potansiyele sahiptir. Türkiye'de kamusal hizmet sunumunda, idarenin giderleri arasındaki en önemli maliyet unsuru elektrik tüketimidir. Bu nedenle enerji ihtiyacını kendi üreten kamu binalarının oluşturulması Türkiye'de kamusal hizmet sunumunda verimliliği arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Today, when the development level of countries is determined with the public services they provide,“service sector”is in a dramatically improving situation. The concept of public service is used in many areas ranging from legislation to health, and from education to security. Public services are the management of the needs that are based on common good of the public by government. The administration is responsible for the realization of these needs within the framework of equality of opportunity, to establish public service and to carry out these services. One of the most important service brunch is health-care. As energy is considered as one of the elements in the indication of development, the energy needed in providing public service is vitally important for countries. As the world population has been rapidy growing, the demand for energy is also significantly increased, and the notion that fossil fuels will one day completely used up urged people to look for the sources of sustainable energy. Unlike fossil fuels, renewable energy is the source of energy whose source never used up and which can renew itself continuously. These are the energy of wind, sun, geothermal, biomass and waves. With is rapidly increasing population, Turkey is among the countries which need energy in great scale. Turkey, being in a more advantageous position than most European countries with renewable energy sources it has, owns potential of decreasing the dependence of energy on other counries with accurate policies it will imply. In providing service in Turkey, the most important cost element among the goverment's expenses is electricity consumption. For the reason, constructing building producing its own electricity will certainly increase the productivity supplying public service.