Ordu siyaset ilişkisi bağlamında Refah-Yol Hükümeti
The Refah-Road Government in the context of army political relations
  1. Tez No: 619219
  2. Yazar: NACİ FURKAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELAMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ordu-Siyaset İlişkisi, Darbe, Muhtıra, Demokrasi, Military-Political Relations, Coup, Memorandum, Democracy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma ordu siyaset ilişkileri kapsamında Türkiye'de REFAH-YOL hükümeti dönemini incelemektedir. Çalışmanın birinci bölümünde ordu siyaset ilişkilerini açıklayan temel kuramlara yer verilerek konunun teorik yapısı ortaya konulmuştur. İkinci bölümünde ise Türkiye'deki ordu siyaset ilişkileri, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden alınarak çok partili hayata geçiş süreci ele alınarak özetlenmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda ordunun 1950 yılında çok partili hayata geçmesinin ardından, 28 Şubat sürecine kadar yaşanmış olan askeri darbeler ve bu darbelerin nedenleri ile yapılış şekilleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Türkiye'nin 28 Şubat sürecine nasıl geldiği açıklanmıştır. Bu süreci oluşturan olaylar detaylı bir şekilde incelenmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölümde ise REFAH-YOL Hükümetin 28 Şubat 1997 Milli Güvenlik Kurulu Toplantısında verilen bir muhtıra ile düşürülmesi süreci açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the welfare-road Government period in Turkey within the context of military politics. In the first part of the study, the theoretical structure of the subject was introduced by introducing the basic theories explaining military relations. In the second part, the military political relations in Turkey, taken from the last periods of the Ottoman Empire and tried to summarize the transition process to multi-party life. At the same time, after the military began a multi-party life in 1950, military coup and the reasons for these coup were discussed. The third part explains how Turkey came to the 28 February process. The events that constituted this process were analyzed in detail. In the fourth part, The Welfare-Road government tried to explain the process of lowering it with a memorandum given at the meeting of the National Security Council on 28 February 1997.