Yeni anayasa arayışları çerçevesinde, demokrasi kavramına analitik bir bakış
For the new constitutional framework an analytical overview of the democracy concept
  1. Tez No: 619222
  2. Yazar: EMRE KÜPELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa, Cumhuriyet, Demokrasi, Türkiye, Constitution, Republic, Democracy, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de demokrasi ve cumhuriyet ilişkisinin hangi dinamikler eşliğinde hareket ettiği ele alınmakta ve yapılacak yeni bir anayasanın bu dinamiklerle ilişkisinin nasıl belirleneceği ortaya konmaya çalışılmaktadır. Belirlenen amaca uygun düşecek şekilde de demokrasi, yüzyıllar süren ve tartışmalı serüveni incelenmekte ve çalışmanın kuramsal altyapısı oluşturulmaktadır. Türkiye'nin anayasal gelişimi Osmanlı son döneminden itibaren incelenerek günümüzdeki tartışmalar üzerinde durulmaktadır. Türkiye'de yeni bir anayasanın, nasıl hazırlanması, paydaşları arasında uzlaşı zeminini ne şekilde inşa etmesi gerektiği çatışma ve gerginlik alanları ile birlikte tanımlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the dynamics of democracy and republic relations which are discussed in Turkey and to act in the presence of a new constitution is to be sought to demonstrate how to determine the relationship with this dynamic. Democracy, centuries-long and controversial adventure is examined and the theoretical background of the study is formed. Turkey's constitutional development is focused on examining the current debates from the late Ottoman period. A new constitution in Turkey, how to prepare, what to do to build consensus among stakeholders as the ground is identified with conflict and tension areas.