Antik Yunan'da mezar işaretlenmesi
Funerary markers in Ancient Greek
  1. Tez No: 619228
  2. Yazar: AHSEN FINDIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Ölü Gömme Gelenekleri, Mezar İşaretleri, Mezar Steli, Tümülüs, Anıt Mezar, Burial Customs, Funerary Markers, Grave Stele, Tumuli, Monumental Tomb
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmada Protogeometrik, Geometrik, Arkaik, Klasik ve Hellenistik dönemler boyunca Antik Yunan'da kullanılan mezar işaretleme yöntemleri incelenmiştir. Kullanılan mezar tipleri ve mezar işaretleme yöntemleri belirlenerek, tipolojik ayrımları yapılmış, kronolojik sıra ile açıklanarak örneklendirilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda ölü gömme gelenekleri konusunu kapsayan ve bu konu içerisinde alt başlıklar halinde yapılan çalışmalardan yararlanılarak bir bütün halinde Antik Yunan mezar işaretleme yöntemleri çalışma içerisinde bir araya getirilerek derleme yapılmıştır. Araştırma sırasında, mezar işaretleme yöntemlerinin geçirmiş olduğu ilk başlangıç ve gelişme süreçleri değerlendirilmiştir. Bu süreçler kapsamında yaklaşık olarak MÖ 1100'den başlayıp ve MÖ 30 yılına kadar geçen zaman diliminde Yunan anakarası, adalar ve Batı Anadolu kıyılarında yer alan Yunan kentlerinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen bilgiler ışığında örneklendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, grave marking methods used in Ancient Greece during Protogeometric, Geometric, Archaic, Classical and Hellenistic periods were investigated. The grave types and grave marking methods used were determined and typological distinctions were made and explained in chronological order. As a result of the researches, the subject of burial customs and the studies on the subject of sub-titles in this subject by making use of the work as a whole Ancient Greek grave marking methods were brought together in the study was compiled. During the research, the beginning and development processes of grave marking methods were evaluated.Within the scope of these processes approximately starting at 1100 B.C. and during the time period until 30 B.C., the Greek mainland, the islands and the Greek cities located on the coasts of Western Anatolia have been exemplified in the light of the information obtained from archaeological excavation.