Fuarların uluslararası pazarlar açısından önemi: Turizm işletmeleri üzerine bir araştırma
The importance of fairs in terms of international markets: A research on tourism enterprises
  1. Tez No: 619236
  2. Yazar: TUĞBA CEYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ZAFER GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Pazar, Fuarcılık, Turizm, Turizm İşletmeleri, International Market, Trade Fairs, Tourism, Tourism Enterprises
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Uluslararası fuar organizasyonları günümüz globalleşen dünyasında uluslararası pazara açılmada önemli organizasyonlardır. Tüm sektörlerde olduğu gibi turizm sektöründe de turizm işletmeleri (konaklama işletmeleri, seyahat acentaları, havayolu işletmeleri ve yiyecek içecek işletmeleri) mevcut pazarlarını korumak ve yeni pazarlara açılmak için fuar organizasyonlarına katılmaktalar. Bu çalışmada turizm işletmelerinin uluslararası fuarlara katılım amaçları incelenmiştir. Araştırmada 2017 Travel Turkey İzmir fuarına katılan turizm işletmeleri yöneticilerine anket uygulaması yapılmıştır. 70 turizm işletmesinden toplanan veriler bir istatistik veri analiz programı yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre 7 hipotezden 2 tanesi kabul edilmiş, 5 tanesi reddedilmiştir. Turizm işletmelerinin fuarlara katılım sayısı ile doğrudan satış ve yenilik takibi faktörü arasında ve devlet teşviki kullanmaları ile doğrudan satış faktörü arasında anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
International trade show organizations are important organizations in the globalization world to open up to the international market. As in all sectors, tourism enterprises (accommodation establishments, travel agencies, airline companies and food and beverage companies) in the tourism sector participate in fair organizations to protect their existing markets and to open up new markets. In this study, the purpose of the participation of tourism enterprises in international fairs is examined. In the study, a survey was applied to the managers of tourism enterprises participating in the 2017 Travel Turkey Izmir fair. The data collected from 70 tourism enterprises were analyzed with the help of a statistical data analysis program. According to the results, 2 of 7 hypotheses were accepted and 5 of them were rejected. Significant differences were observed between the number of participation of tourism enterprises in trade fairs and direct sales and innovation follow-up factor and the use of government incentives and direct sales factor.