Sicill-i Ahval defterlerine göre Bursalı memurlar
According to the registry books officials born of Bursa
  1. Tez No: 619241
  2. Yazar: DERVİŞ ŞAFAK TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KOLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sicill-i Ahval, Bursa, Osmanlı Devleti, Memur, Sicill-i Ahval, Bursa, Ottoman State, Officer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 445
Özet
Osmanlı Devleti'nde memurların sicil kayıtlarının tutulduğu Sicill-i Ahval defterlerinin II. Abdülhamid dönemi bürokrasisi açısından önemli bir yeri vardır. Sicill-i Ahval defterleri 1879'da Dâhiliye Nezâretine bağlı olarak kurulmuştur. Bu komisyon lağvedilince Me'murîn-i Mülkiye Komisyonunun çalışmaları 1879-1909 yıllarını kapsamıştır. Sicill-i Ahval defterleri yakın dönem Osmanlı biyografi yazımında kullanılan önemli kaynaklardır. Osmanlı Devleti'nde Bursa başkentlik yapan şehirlerden biridir. Tez çalışmasında Osmanlı Devleti'nin son dönemindebürokrasinin nasıl olduğu hakkında bilgi sahibi olmamız sağlanmıştır. Tezin içeriği hakkında bilgiler verilmiştir. Tez çalışmamda önceden yapılan bu gibi tezlerden farklı yönleri belirtilmiştir. Bursa içinde bulunan müslüman ve gayrimüslim memurlar yerel tarih araştırmaları açısından önemli bilgiler sunmaktadır. Tez çalışmasında müslüman memurların yanı sıra incelenen gayrimüslim memurlar kendi içerisinde Ermeni, Rum, Latin memurlar olarak belirtilmiştir. Çalışma içinde Bursa'nın bazı ilçelerinden birkaç memur örneği verilmiştir. Sicill-i Ahval kayıtları incelendiğinde dönem içinde isimler, baba adları, sülaleleri, okuduğu okullar, öğrendiği diller, meslekler, maaş bilgileri, ödül ve cezalar, madalya ve nişanlar, vefat tarihleri gibi birçok bilgiyi görebiliriz. Sicill-i Ahval Defterlerinde fihrist defterleri alfabetik sıraya göre oluşturulduğu için çalışma içerisindede alfabetik sıra kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Empire, the Registry books, where the civil servants' records are kept, have an important place in terms of the bureaucracy of the period of 2 Abdulhamid. The Registry books were established in 1879 under the Internal Affairs Committee. When this commission was abolished, the activities of the Memurîn-i Mülkiye Commission included the years 1879-1909.Registry books are important sources used in the recent Ottoman biography writing. Bursa is one of the capitals of the Ottoman Empire. In the thesis study, it was ensured that we have information about the bureaucracy in the last period of the Ottoman Empire. Information about the contents of the thesis is given. ın my thesis study, I have talked about different aspects of these old treatises. Muslim and non Muslim officials in Bursa provide important information about local history. In the thesis, non-Muslim officials, who were examined together Muslim officials, were identified as Armenian, Greek and Latin officials within themselves. Several civil servants from some districts of Bursa were included in the study. When the Registry books records are examined, we can see a lot of information such as names, father names, schools attended, languages, professions, salary information, awards and penalties, medals and insignia, death dates. Since the fihrist books were created in alphabetical order in the registry books, the alphabetical order was used in the work.