Turistik ve kültürel varlıkların tanıtımında cut out tekniği uygulaması (Hezarfen ile Galata ve Kız Kulesi'nin hikâyesi)
The use of illustrastion as the educational materials in basic education (The story of Galata Tower and the Maiden's Tower with Hezarfen)
  1. Tez No: 619280
  2. Yazar: SELİN DENİZ ELDEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİK ÇELİK YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Cut-Out Animasyon, İstanbul, Galata Kulesi, Kız Kulesi, Hezarfen Ahmed Çelebi, İllustration, cut out, Animation, Istanbul, Galata Tower, Maiden's Tower, Hazerfen Ahmed Çelebi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Türkiye bulunduğu konumu, coğrafyası, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel mirası ile önemli turizm ülkeleri arasında yer almaktadır. Ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmak, doğal güzellikler ve kültürel değerlerimizi tanıtmak için, film, reklam gibi tanıtım araçlarından yararlanılarak, ülkemizi her yıl birçok turistin ziyaret etmesi sağlanmaktadır. Ülkemizde en çok ziyaret edilen yerlerden birisi de İstanbul'dur. İstanbul; doğal güzellikleri, kültürel mirası ile gezip görülecek birçok yere sahiptir. Bu nedenle İstanbul, büyük oranda turistin akın ettiği önemli şehirlerimizin başında gelmektedir. İstanbul'da gezip görülmesi gereken yerler denildiğinde akla gelenler arasında Galata Kulesi ve Kız Kulesi yer almaktadır. Hem tarihi hem de anlatılan hikâyeleriyle ilgi gören önemli tarihi yerlerdendir. Bu hikâyelerden biri de bu kulelerin birbirlerine olan aşkıdır. Ayrıca tarihte önemli bir olay olan Hezarfen Ahmed Çelebi'nin Galata Kulesi'nden Üsküdar'a uçmasıdır. Bazı tarihçiler tarafından bu olayın sadece efsane olduğu söylense bile, Hezarfen Ahmed Çelebi dünyada ilk defa uçan kişidir. Ayrıca Türk havacılık tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, kültürel değerlerimizden biri olan Galata ve Kız Kulesi'nin aşkı hikâyesi ile tarihimizde önemli bir olay olan Hezarfen Ahmed Çelebi'nin Galata'dan uçuşu birleştirilerek bir hikâye oluşturulmuştur. Hikâyede, tarihi ve kültürel değerlerimiz hakkında bilgi veren, ayrıca her kesime hitap eden bir anlatım tarzı ortaya çıkarılmıştır. Oluşturulan bu hikâye illüstrasyon tekniği ile dijital ortamda resimlendirilerek, cut-out animasyon tekniği ile hareketlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey is the one of the important tourism countiries with its location, geography, natural beauties, history and cultural heritage. Turkey benefit from some publicities for contribute of developing of Turkey and introduce to natural beauties and our cultural value also it is ensured that many tourists visit our country every year. One of the most visited place is the Istanbul in our country. Istanbul has a lot of destinations with natural beauties and cultural heritage of Istanbul that's why Istanbul is leading of the important cities where tourists usually go there. Galata Tower and Maiden's Tower are among the things that come to mind when it comes to sightseeing in Istanbul is one of the most important historical places of interest with its history and diegetic stories. One of the these stories is the love of between Glata Tower and Maiden's Tower. Also one of the important event is that Hazerfen Ahmed Celebi fly from Galata Tower to Uskudar. Some historians say that this event is just a legend, but stil Hazerfen Ahmed Celebi is the first flying person in the world. Also he has a important situation in history of turkish aviation. A story was constituted with the love of between Galata Tower and Maiden's Tower and the flight of Hazerfen Ahmed Celebi from Galata which is the important event from history. An expression that gives information about our historical and cultural values and addresses all segment was shown up in this story. This story was been portrayed with style of illustration on the digital media. This stroy was revived with style of cut out whic is the kind of animation.