İbnü'l-Arabî tâkipçisi olarak Abdurrahman Câmî ve Şerhu Fusûsi'l-Hikem'i: Tahkik ve inceleme
Abd al-Rahman Jami as a follower of Ibn al-Arabi and his Sharhu Fusus al-Hikam: Critical edition and study
  1. Tez No: 619297
  2. Yazar: ABDULRAHMAN ACER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ERGİNLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abdurrahman Câmî, Şerhu Fusûsi'l-hikem, Muhyiddin İbnü'l-Arabî, Fusûsu'l-hikem, Nakşibendiyye, Horasan, Abd-al-Rahman Jami, Sharhu Fusus-al-Hikam, Muhyi-al-din Ibn-al-Arabi, Fusus-al-Hikam, Khorasan, Naqshbandiyya
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 879
Özet
Daha çok bir âlim ve şâir olarak tanınmış olan Abdurrahman Câmî, aynı zamanda İbnü'l-Arabî düşüncesini benimseyen ve onu Horasan bölgesinde temsil eden önemli sûfîlerdendir. Onun bu husustaki faaliyetleri hem bu düşüncenin anlaşılması için eserler ve şerhler kaleme almak, hem de muârızlarına karşı bu düşünceyi savunmak şeklinde olmuştur. Bu çalışma, Abdurrahman Câmî'nin sûfîliğine, söz konusu düşünce çerçevesindeki faaliyetlerine ve eserleri arasından bilhassa Şerhu Fusûsi'l-hikem'ine odaklanmaktadır. Bu çerçevede Câmî'nin tasavvufi yönü, İbnü'l-Arabî düşüncesi ile tanışması, bu düşüncenin anlaşılması için kaleme aldığı eserlerin konu başlıklarının çıkarılması şeklinde tanıtımı ve bu düşünceyi müdâfaa husûsundaki gayretleri ele alınmıştır. Bunlara ilâveten Câmî'nin, İbnü'l-Arabî'nin en az anlaşılan ve bundan dolayı en çok îtirâza konu olan Fusûsu'l-hikem'i hakkındaki kanaatleri de tesbit edilmiş, şimdiye kadar ilmî neşri gerçekleştirilmemiş olan Şerhu Fusûsi'l-hikem'inin tahkīki yapılmış ve eser; te'lif sebebi, şerh usûlü, kaynakları ve öne çıkardığı muhtevâ açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Abd-al-Rahman Jami, who is more known as a scholar and poet, is also one of the important Sufis who adopted Ibn Arabi thought and represented this idea in Khorasan region. His activities in this field were to write books and annotations in order to be understood this idea and to defend it against its opponents. This study focuses on the sufism of Abd-al-Rahman Jami, his activities within the framework of this thought and especially Sharhu Fusus-al-Hikem among his works. In this context, Jami's sufistic aspect, acquaintance with the idea of Ibn-al-Arabi, the introduction of the works he wrote for to become understandable of this idea in the form of the finding out of the subject titles and defense efforts of this idea were discussed. In addition, the opinions of Jami about Fusus-al-Hikam of Ibn-al-Arabi, which is the least understood and hence be subject to criticism, were also determined. Also, the critical edition of his Sharhu Fusus-al-Hikam, which has not edited so far, was made, and the work; in terms of the reason of writing, the method of annotation, its sources and the content it brought forward, was examined.