İslam hukukunda sanık hakları
Defendant rights in Islamic law
- Tez No: 619296
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLYAS YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Sanık, şüpheli, hak, ilke, sanık hakkı, Defendant, suspect, right, principle, right of defendant
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
İslam hukukunda sanık hakları başlığı adı altında ele alınan bu çalışmada, sanık, şüpheli sanık farkı, sanığın tarihçesi, sanık hakları ve ilkeleriyle ilişkili meseleler incelenmiştir. Temelde İslam hukuku olmakla beraber konunun daha iyi anlaşılması adına yeri geldikçe ilgili kısım, modern hukukla mukayeseli bir şekilde ele alınmaya çalışılmıştır. Ayrıca herhangi bir mezhebin görüşüne bağlı kalınmaksızın mesele, etraflı bir biçimde incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın sonucunda İslam hukukunda sanık haklarının hemen hemen bütün mezheplerde farklı konu başlıkları adı altında ele alındığı görülmüştür. Yapısı gereği modern hukukta mevcut olmayan bazı hakların İslam hukukundaki önemine değinilmiştir. Tespit edilen sanık hakları, sanığın tercihine sunulan ve sunulmayan şeklinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which is discussed under the title of defendant rights in Islamic law, the issues that related to defendant, the difference between defendant and suspect, the history of defendant, defendant rights and principles are examined. Although Islamic law is the basis of the study, the relevant part has been tried to be approached comparatively with modern law as the occasion arises in order to better understand the issue. In addition, regardless of the opinion of any sect, the issue has been tried to be discussed in detail. As a result of the research, it is seen that the defendant rights in Islamic law were discussed in almost all sects under different titles. The existence of some rights which are absent in modern law due to its structure have been detected in Islamic law. The defendant rights that detected were approached with a dual classification of the defendant's choice and not.