Şeyh Abdullah el-Beytûşî ve Kifâyetu'l-Mu'ânî fî Hurûfi'l-Me'ânî
Sheikh Abdullah Al-Bitushi and his book 'Sufficiency of Meanings in the Letters of Meanings'
- Tez No: 619317
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULHADİ TİMURTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arapça ilmi, Abdullah el-Beytûşî'nin hayatı, Mana harflerinin yazımı
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırmanın başlığı“Şeyh Abdullah el-Beytûşî ve Kifâyetu'l-Mu'ânî fî Hurûfi'l-Me'ânî adlı eseri/Nahiv açısından bir İnceleme”şeklindedir. Bu araştırma bir giriş, ön söz, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Ön söz bölümünde Şeyh Abdullah el-Beytûşî'nin hayatı, gelişimi, edebî, kültürel ve ilmî konumu, şiiri, şairliği, hocaları, öğrencileri, eserleri ve ilmî aktiviteleri hakkında konuştuk. Birinci bölümde Arap dilinde mana harfleri, bu harflerin mahiyeti, mana ve mebna harfleri arasındaki fark hakkında konuştuk. Daha sonra da mana harfleri hakkındaki en temel kaynakları ve risale, araştırma ve tez gibi ilmi araştırmaları zikrettik. Başlığı“Şeyh Abdullah el-Beytûşî ve Kifâyetu'l-Mu'ânî fî Hurûfi'l-Me'ânî adlı eseri”olan ikinci bölüm ise bu kitabın niteliği, kitap hakkında yapılan ilmî araştırmalar, mana harflerinin tefsir yolu, mono, bilateral, three, quadruple and five letters, the Mono letters are formed of (14) characters and binary characters consist of (31) Müellifin tefsir ettiği harflerin sayısı hakkındadır. Sonra bir harfli, iki harfli, üç harfli, dört harfli ve beş harfli harflerin binası hakkındadır. Tek harften oluşan harfler 14 tane, iki harften oluşan harfler 31 tane, üç harften oluşan harfler 33 tane, dört harfli olanlar 20 tane, beş harfli olanlar ise 2 tanedir. Zikrettiğimiz harfler toplam 100 tane harften oluşmaktadır. Her harfin birçok manası var. Bu harflerin manaları verilirken örnekler ve delillerle güçlendirilmiştir. Bunun sonunda sonuç bölümü gelmektedir. Sonuç kısmında araştırmamızım ulaştığı en önemli sonuçları özetledik. En sonunda da araştırmada faydalanılan kaynakların listesini getirdik.
Özet (Çeviri)
This research is about Sheikh Abdullah Al-Bitushi and his book“Kephayatu'l-Moany fi Horofi'l-Maany”s meanings - a grammatical study. This research includes an introduction, introduction, chapters, two chapters, and a conclusion. In the preface, we talked about the life and genesis of Sheikh Al-Betushi, his scientific, cultural and literary status, poetry, elders and disciples, writings, and scientific activities. In the first chapter, we talked about the letters of meanings in the Arabic language, its definition, and the difference between letters of meanings and letters of buildings, then we mentioned some basic sources and references about letters of meanings, and scientific studies on them such as letters, research and theses. The second chapter, whose title is: The letters of meanings in the book (the sufficiency of meanings in the letters of meanings), in the description of the book, scientific studies about it, the method of interpreting letters of meanings, and the number of letters interpreted by the author, then we talked about the structures of characters, and the triple consists of (33) letters, and the quadrilateral letters consist of (20) letters, and the five characters consist of two letters, and all the letters that we mentioned consist of one hundred characters, and each letter has several meanings, And its meanings are reinforced by examples and evidence, and then we followed that with a conclusion, which we get rid is highlighted the findings of the research, then we have made a list of sources and references in the approved research. Introductory words: Arabic Science - Hayat Abdullah Al-Bitsushi - Writing letters of meanings