Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat
Compensation due to protection measures
- Tez No: 619347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Koruma Tedbirleri, Tazminat, Koruma Tedbirleri Nedeniyle Tazminat, Hukuk Devleti, Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği, Protection Measures, Compensation, Compensation Due to Protection Measures, Rule of Law, Personal Liberty and Security
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ceza yargılamasının evreleri olan soruşturma ve kovuşturmada, gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi ve muhakemenin hukuka uygun bir şekilde sona erdirilebilmesi adına koruma tedbirlerine başvurulabilmektedir. Bu koruma tedbirlerinin tatbiki sırasında hukuka aykırı işlemler nedeniyle oluşan zararların ve mağduriyetlerin giderilmesi sürecinde izlenen yöntem çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat hükümleri, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 141-144. maddelerinde düzenlenmiştir. Çalışmada koruma tedbirleri nedeniyle tazminat müessesi üç bölümde ele alınmıştır. İlk bölümde hukuk devleti ile kişi özgürlüğü ve güvenliği kavramları üzerinde durulmuş, devamında koruma tedbiri ve tazminat kavramlarının açıklamasına yer verilerek, bunların nitelikleri ve türleri açılanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında düzenlenen koruma tedbirleri nedeniyle tazminat sorumluluğu ele alınmıştır. Bu kapsamda tazminatı gerektiren nedenlerin neler olduğu, hangi hallerde tazminat istenemeyeceği ve diğer koruma tedbirlerinin uygulanması nedeniyle tazminat durumuna değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise; tazminat başvuru ve yargılama usulü ele alınarak; tazminata konu zararlar ve tazminatın hesaplanması, tazminat başvurusunda bulunmaya yetkili kişiler, tazminat isteme süresi ve usulü, tazminat talebini incelemekle görevli ve yetkili mahkeme, yargılama usulü ve verilen karara karşı yargı yolu, tazminatın geri alınması ve sorumluya rücu edilmesi alt başlıklar ayrı ayrı irdelenerek çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In investigations and prosecutions, which are the stages of criminal justice, protection measures can be applied in order to reveal the truth and to terminate the proceedings in accordance with the law. The subject of the study is the method followed in the relief of the impairments and aggrievements caused by unlawful transactions during the application of these protection measures. Compensation provisions for protection measures are regulated in Articles 141-144 of the Code of Criminal Procedure. In this study, the establishment of compensation due to protection measures is discussed in three sections. In the first part, the concepts of the state of law and personal liberty and security are emphasized, followed by a description of the concepts of protection measures and compensation, and their qualities and types are tried to be explained. In the second part, the liability for compensation due to the protection measures regulated under the criminal procedure law is discussed. In this context, the reasons that require compensation, in which cases compensation cannot be requested and the implementation of other protection measures. In the third part; compensation application and trial procedure were examined. The thesis was finalized by studying separately the sub-headings of the damages subject to compensation and the calculation of the compensation, the persons authorized to apply for compensation, the time and procedure of requesting compensation, the court authorized and authorized to examine the claim for compensation, the trial procedure and the judicial way against the decision, the recall of the compensation and the recourse to the responsible.