Okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan yöneticilerin yönetim süreçlerine ilişkin görüşleri
The views of preschool principals on the management process
- Tez No: 619352
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABİHA DULAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetim Süreçleri, Okul Öncesi Eğitim, Okul Öncesi Yöneticileri, Management Processes, Preschool Education, Preschool Managers
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan okul öncesi ve diğer branşlardan mezun olan okul yöneticilerinin yönetim süreçlerine ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim (fenomenoloji) deseni temel alınarak hazırlanan çalışmanın örneklemini amaçlı örnekleme yönteminden ölçüt örneklemesi ile belirlenen on iki yönetici oluşturmuştur. Yarı yapılandırılmış görüşme ile elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan yöneticiler branş farklılığı olmaksızın yönetim süreçlerinde (karar verme, planlama, iletişim ve değerlendirme) genellikle mesleki deneyimlerinden faydalandıklarını, alan bilgisinin teoride kaldığını gerçek hayata yansıtılamadığını bu sebeple alan bilgisinin yönetim süreçlerinde etkili olmadığını ifade etmişlerdir. Okul öncesi branşından mezun olan yöneticilerin okul öncesi alan bilgilerinden sadece planlama sürecinde günlük plan hazırlığı ve iletişim sürecinden öğretmenle bilgi paylaşımı konularında faydalandıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the opinions of the school administrators who graduated from preschool and other branches working in preschool education institutions regarding the management processes. The sample of the study designed on the basis of the phenomenology pattern, which is one of the qualitative research methods, consisted of twelve administrators determined by criterion sampling method, which is one of the purposeful sampling methods. The data obtained from semi structured interviews were analyzed through content analysis. According to the findings obtained in the research, the managers working in preschool education institutions stated that they generally benefited from their professional experience in management processes (decision making, planning, communication and evaluation) regardless of their branches, and that field knowledge was purely theoretical and could not be reflected in real life, so that field knowledge was not effective in management processes. They stated that administrators who graduated from the preschool branch benefited from the preschool field knowledge only in the preparation of the daily plans during the planning process and in the communication process during information sharing with the teachers.