İlkokul normal sınıf öğretmenleri ile özel alt sınıf öğretmenlerinin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of job saticfaction and burnout levels of primary school special subclass teachers with primary normal classroom teachers
- Tez No: 619355
- Danışmanlar: PROF. DR. MAZLUM ÇÖPÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: özel alt sınıf, sınıf öğretmeni, iş doyumu, tükenmişlik, yaşam doyumu, private subclass, classroom teacher, job satisfaction, burnout, life satisfaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada ilkokullarda çalışan normal ilkokul sınıf öğretmenleri ve özel alt sınıf öğretmenlerinin iş doyumu, yaşam doyumu ve tükenmişlik düzeyleri karşılaştırılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni 2017-2018 eğitim öğretim yılında İstanbul Kağıthane ilçesindeki Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilköğretim okullarında çalışan 59 ilkokul özel eğitim öğretmeni ve 103 ilkokul normal sınıf öğretmeni değerlendirilmeye alınmıştır. Değerlendirmede yaşam doyumu, Minnesota iş doyumu ve Maslach tükenmişlik ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda bazı demografik değişkenlerin iş doyumu, yaşam doyumu ve tükenmişlik düzeyinden etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır. Özel alt sınıf öğretmenlerinin yaşam doyumu yükseldikçe iş doyumlarının da yükseldiği, yaşam doyumları yükseldikçe duygusal tükenmelerinin azaldığı, iş doyumları yüksek olan özel alt sınıf öğretmenlerinin tükenmişlik düzeyinde duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutunda azalma olduğu bulgulanmıştır. Normal ilkokul sınıf öğretmenlerinin yaşam doyumları yükseldikçe duygusal tükenme boyutunda düşüş olduğu, kişisel başarı boyutunda yükselme olduğu, iş doyumları yüksek olan öğretmenlerin tükenme alt boyutunda kişisel başarının yükseldiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Fakat normal ilkokul sınıf öğretmenlerinin iş doyumu ve yaşam doyumu arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, job satisfaction, life satisfaction and burnout levels of normal primary school classroom teachers and private subclass teachers working in primary schools were compared. The study population of the research was evaluated in 59 primary school special education teachers and 103 primary school teachers working in primary schools affiliated to Ministry of National Education (MONE) in İstanbul Kağıthane district in 2017-2018 academic year. Life satisfaction, Minnesota job satisfaction and Maslach burnout scale were used in the assessment. As a result of the evaluation of the data, it was concluded that some demographic variables were affected by job satisfaction, life satisfaction and burnout level. It has been found that as the life satisfaction of private sub-class teachers increases, job satisfaction increases, emotional exhaustion decreases as life satisfaction increases, and there is a decrease in emotional exhaustion and depersonalization sub-dimension in the burnout level of private sub-class teachers with high job satisfaction. As the life satisfaction of normal primary school classroom teachers increased, there was a decrease in emotional exhaustion dimension, an increase in personal achievement dimension, and a higher level of personal achievement in the burnout sub-dimension of teachers with higher job satisfaction levels. However, there was no statistically significant difference between job satisfaction and life satisfaction of normal primary school classroom teachers.