Quest for female identity: Shelagh Delaney's A Taste of Honey and Caryl Churchill's Owners
Shelagh Delaney'nin A Taste of Honey ve Caryl Churchill'in Owners oyunlarında kadının kimlik arayışı
- Tez No: 619354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAVGAH GHULAM SAEED
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Woman, feminism, patriarchy, Shelagh Delaney, Caryl Churchill
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez, Shelagh Delaney'in A Taste of Honey ve Caryl Churchill'in Owners oyunlarını feminist bir bakış açısıyla analiz etmeyi amaçlamaktadır. Oyunlar çoğunlukla ikinci dalga feminist hareketinin etkisi altında yazılmıştır ve hareketin kilit noktalarını içerdikleri gerçeği göz önüne alınarak incelenmektedir. Zamanın en önemli feministlerinden biri olması nedeniyle, Simone de Beauvoir'in kadınlar hakkındaki fikirleri, oyunları tartışırken dikkate alınmaktadır. Her iki oyun yazarı da oyunlarının merkezine kendine özgü kadın karakterleri koymakta ve erkek egemenliğine çeşitli şekillerde yaklaşmaktadır. İlk bölüm, özellikle ikinci dalga feminizme ve Simone de Beauvoir'e odaklanmanın yanı sıra, modern feminizmin kısa bir tarihi ile ilgilidir. II. Bölüm, Shelagh Delaney'nin oyununun feminist unsurlarını sunar ve kadınlığın farklı yönlerini inceler. III. Bölüm, Caryl Churchill'in Owners oyununda, kadının toplumsal olarak belirlenmiş rollerini ve ataerkilliği sorgulamaktadır. Bu tezin bir sonucu olarak, oyun yazarlarının kadınların sorunlarına ışık tuttuğu ve onları oyunlarında sergilediği anlaşılmaktadır. Anahtar Kelimeler (Keywords in Turkish): Kadın, feminizm, ataerklilik, Shelagh Delaney, Caryl Churchill
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyse Shelagh Delaney's A Taste of Honey and Caryl Churchill's Owners from a feminist point of view. The plays were written mostly under the influence of the second wave feminist movement and thus they are explored taking account the fact that they include the key points of the movement. Simone de Beauvoir's ideas on women are paid attention while discussing the plays as she is one of the most significant feminists of the time. Both playwrights put distinctive female characters in the center of their plays and approach male dominance in a variety of ways. The first chapter deals with a short history of modern feminism along with focusing specifically on second wave feminism and Simone de Beauvoir. Chapter II presents the feminist elements of Shelagh Delaney's play and examines the different aspects of womanhood. Chapter III interrogates the socially determined roles of woman and impact of patriarchy in Caryl Churchill's Owners. As a result of this thesis, one can comprehend that the playwrights shed light on the problems of women and display them in these plays.