2002 sonrası dönemde Türkiye'de rekabet devletinin bir aracı olarak Avrupa Birliği kaynaklı uluslararası doğrudan yatırımlar
Foreign direct investments originating from the European Union as an instrument of competition state in Turkey in post-2002 period
  1. Tez No: 619367
  2. Yazar: ÖZLEM ÜNTEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KAYGUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet Devleti, Uluslararası Doğrudan Yatırımlar, Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri, Competition State, Foreign Direct Investments, Turkey- The European Union Relations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin rekabet devletine dönüşümünün Türkiye ve Avrupa Birliği (AB)'nin Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) ilişkisi kapsamında incelenmesidir. Bu kapsamda, rekabet devletine dönüşüm süreci 2002-2015 dönemi için ele alınmaktadır. Bu dönemde, Türkiye yabancı yatırımcılar için daha cazip bir yer olabilmek ve finansal krizlerin etkilerinden kurtulmak için IMF, Dünya Bankası ve AB ile koordinasyon halinde yoğun reform programları hayata geçirmiştir. Daha fazla UDY çekmek neoliberal bakış açısı çerçevesinde ekonomiler için önemlidir çünkü ekonomiler, UDY'nin know-how, istihdam, sürdürülebilir kalkınma gibi olumlu dışsallıklar sağladığına inanmaktadır. Bu bakımdan, bu tez, Türkiye'nin, 2002-2015 döneminde, Türkiye'ye giren UDY'yi artırmak için AB-merkezli reform çalışmaları ve yatırım ortamını iyileştirmeye odaklandığını ve rekabet devletine dönüştüğünü iddia etmektedir. Nitekim bu başarılı reform faaliyetlerinin sonucu olarak Türkiye, AB'den büyük miktarda UDY çekmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyze Turkey's transformation to competition state within the scope of Turkey and European Union (EU)'s Foreign Direct Investment (FDI) relationship. In this respect, the process of transformation to competition state is studied for the period of 2002-2015. In this period, Turkey has realized intensive reform programs in coordination with IMF, the World Bank and the EU to overcome effects of financial crises and to become more attractive destination for foreign investors. To attract more FDI is important for economies because in the neoliberal perspective, economies believe that FDI provides positive externalities like know-how, employment, sustainable development. In this respect, this thesis claims that Turkey has focused on EU-centered reform studies and improvement of investment environment in order to increase FDI inflows to Turkey, between 2002 and 2015 period and has transformed into competition state. Thus, as a consequence of these successful reform activities, Turkey has attracted a huge amount of FDI inflow from the EU.