Kars ve çevre illerde görev yapan anestezi ve reanimasyon hekimlerinde tükenmişlik sendromunun sosyodemografik özelliklerle ilişkisinin incelenmesi
- Tez No: 619414
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜRFETTİN HÜSEYİNOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi ve reanimasyon hekimi, Tükenmişlik sendromu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Kars ve çevre iller, Anesthesia and intensive care physicians, Burnout syndrome, Maslach Burnout Inventory, Kars and arraund city
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Kars ve çevre illerde anestezi ve reanimasyon hekimlerinde tükenmişlik düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır Gereç ve yöntem: Kars ve çevresinde görev yapan anestezi, reanimasyon ve algoloji birimlerinde çalışan anestezi ve reanimasyon uzmanları, uzmanlık eğitimi alan araştırma görevlisi hekimler bu çalışmaya dahil edildi. Amaca yönelik olarak duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarıyı araştıran Maslach Tükenme Ölçeği (MTÖ) ile kişisel özellikler, alışkanlıklar ve çalışma koşullarını araştıran sosyodemografik veri toplama formu 69 hekime ulaştırıldı ve elde edilen veriler değerlendirilmeye alındı. Bulgular: Ankete katılan 69 kişiden 30 „u asistan doktor,39‟u uzman doktor idi . Alınan ortalama MTÖ Duygusal Tükenmişlik Puanı (MTÖ-DT) 20,01±6,78, MTÖ Duyarsızlaşma Tükenmişlik Puanı (MTÖ-DYS) 8,41±3,85, MTÖ Kişisel Başarı Tükenmişlik Puanı (MTÖ-KB) 12,72±4,79 puan olarak hesaplandı. Sonuç: Çalışmaya katılan anestezi hekimlerinin kişisel başarı alt tükenmişlik puanları incelendiğinde istatistiksel olarak pozitif yönde bulgulara ulaşıldı. Tükenmişlik üzerinde etkin rol oynayan bu problemler için çalışma koşullarının düzenlenmesi, eğitime ağırlık verilmesi, psikolojik destek birimlerinin oluşturulması ve örgütsel düzenlemelerin yapılması gibi çözümler önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to assess levels of burnout at anesthesia and intensive care physicians in and around Kars. Materials and methods: Working in and around Kars anesthesia, resuscitation and pain medicine specialists anesthesiologists working in the unit, specialty training research assistants, physicians were included in this study. Maslach Burnout Inventory (MBI) investigate emotional exhaustion depersonalization personel succes. The personal characteristics, habits, and working conditions, and investigating the socio-demographic datacollection form prepare with MBI were delivered to 69 physicians were analyzed. Findings: 69 people were enrolled, of whom 39 were specialist doctors and 30 were residents. MBIs in doctors were calculated as EE 20.01±6.78 , D 8.41±3.85 , PA 12.72±4.79. Result: Burnout subscale scores of personal success at participates of anesthesia physicians in this study were obtained the findings as a positive directione by statistical analysis. The high rate of emotional exhaustion and depersonalization are experienced, altough physicians feel themselves successful. Regulation of working conditions, concentrating on education, psychological support and organizational arrangements can suggest as a solutions for Burnout.