6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nda düzenlenen piyasa dolandırıcılığı (manipülasyon) suçu
The offense of market fraud regulated in 6362 numbered Capital Market Law
  1. Tez No: 619415
  2. Yazar: BUMİNHAN DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye piyasası, manipülasyon, piyasa dolandırıcılığı, işleme dayalı piyasa dolandırıcılığı, bilgiye dayalı piyasa dolandırıcılığı, Capital market, manipulation, market fraud, transaction-based market fraud, knowledge-based marke fraud
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu çalışma, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nda (SPK) düzenlenen piyasa dolandırıcılığı suçunu derinlemesine incelemeyi amaçlamıştır. Bu amaçla, yazılı Türkçe kaynaklar detaylı bir şekilde taranmış ve çalışmamız ile ilgili olanlar kullanılmıştır. Bunun yanında yazılı yabancı kaynaklardan da mümkün olduğunca istifade edilmiştir. Çalışmamız, özellikle menkul kıymetler borsaları gibi sermaye piyasalarında işlenen suçlar arasında yer alan, 2499 sayılı mülga SPK'daki adı ile“manipülasyon”, 6362 sayılı SPK'daki adıyla“piyasa dolandırıcılığı”suçunu kapsar. Bu suç, işleme dayalı ve bilgiye dayalı piyasa dolandırıcılığı olmak üzere ikili bir ayrımla ele alınmaktadır. Yürürlükteki SPK'da da bu ikili ayrımla düzenlenmiştir. Biz de çalışmamızda piyasa dolandırıcılığının iki türünü de detaylı olarak inceledik. Öncesinde, Türk sermaye piyasasının işleyişine ve kurumlarına değindik. Son bölümde ise suçun özel görünüş şekillerini, muhakemesini ve benzer suçlarla ilişkisini detaylı bir şekilde inceledik. Çalışmamız sonucunda ulaştığımız en genel ve öz sonuç, sermaye piyasalarının bir ülkenin ekonomisi için taşıdığı önem ile piyasa dolandırıcılığı suçu başta olmak üzere sermaye piyasası suçlarının oluşturduğu güvensizlik ortamının sermaye piyasalarına ve dolaylı olarak ülke ekonomisine verebileceği zararlar karşısında bu suçlarla etkin mücadelenin öneminin büyüklüğü olmuştur. Bu kapsamda, tasarruflarını sermaye piyasalarında değerlendirmek isteyen yatırımcıların güveninin korunmasının önemi de anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine deeply the offense of market fraud which is regulated in 6362 numbered Capital Market Law (CML). To achieve this aim, written Turkish sources were searched widely and those related to our study were used. In addition, written foreign sources were utilized as much as possible. Our study involves the offense which is formerly named“manipulation”in 2499 numbered Capital Market Law, newly named“market fraud”in 6362 numbered Capital Market Law and is one of the offenses commited in capital markets. This offense is handled with a dual distinction: Transaction-based and knowledge-based market fraud and regulated with this distinction in valid CML. We examine these two kinds of market fraud in our study in detail. But, first of all, we touch upon the mechanism and institutions of Turkish capital market. At the final episode, we examine in detail the special forms, the trial and the relation with similar offenses of this offense. The most general and essential conclusion we came through at the end of our study is the importance of capital markets for a country's entire economy and the importance of struggle effectively against capital market offenses and the distrust atmosphere because of the potential harms to capital market and country's entire economy. In this scope, the importance of maintain the trust of traders who want to trade with their savings have been understood.