Türk ceza hukuku ve adli bilimler açısından akıl hastalığı
Mental illness in terms of Turkish criminal law and forensic science
  1. Tez No: 619444
  2. Yazar: PINAR ÇALIŞGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CELBİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Ceza Hukuku, Yargıtay, akıl hastalığı, adli tıp, adli bilimler, Turkish Criminal Law, Supreme Court, mental illness, forensic medicine, forensic sciences
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Türk Ceza Hukuku ve Adli Bilimler Açısından Akıl Hastalığı Amaç: Çalışmamızın amacı; akıl hastalığının Türk Ceza Hukuku'ndaki yerini ve adli bilimler alanı içerisindeki önemini, akıl hastalığına ilişkin Adli tıp raporu talep edilen davalardaki Yargıtay kararlarını ve son olarak bu rapor taleplerinin Yargıtay kararlarını nasıl etkilediğini inceleyerek ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada akıl hastalığının Türk Ceza Hukuku ve adli bilimler alanındaki yeri ve önemi incelenmiş; bunu yaparken de akıl hastalığına dair Adli tıp kurumlarından alınan raporların Yargıtay kararlarına etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda Kazancı Hukuk Veritabanından; 5237 sayılı TCK'daki Hayata ve Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar ile Mal Varlığına Karşı Suçlardan yargılanan ve akıl hastalığı iddiasıyla hakkında Adli tıp raporu talep edilen, 18 yaş ve üzerindeki sanıkların mevcut olduğu, son 2 seneye ait 110 adet Yargıtay kararı incelenmiştir. Bulgular: İncelenen 110 Yargıtay kararının 107 tanesinde (%97.3) bozma kararı, 3 tanesinde (%2.7) onama kararı verilmiştir. Yargıtay 1. Ceza Dairesi ve 3. Ceza Dairesinin, Hayata ve Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlara ilişkin verdiği 66 karar toplamda incelediğimiz 110 kararın %60'ını oluşturmaktadır. Yargıtay verdiği 66 karara ilişkin 2 onama, 64 bozma kararı vermiştir. Yargıtay 2. Ceza Dairesi, 6. Ceza Dairesi, 13. Ceza Dairesi ve 15. Ceza Dairesinin Mal Varlığına Karşı Suçlara ilişkin verdiği 44 karar toplamda incelediğimiz 110 kararın %40'ını oluşturmaktadır. Yargıtay verdiği 44 karara ilişkin 1 onama, 43 bozma kararı vermiştir. Sonuç: Çalışmamızda incelenen kararların %97.3'ünün bozma kararı şeklinde olması Adli Tıp kurumu raporlarının Akıl hastalığına ilişkin verilen Yargıtay kararları bakımından önemini ve bu kararlar üzerindeki etki oranının ne kadar yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Mental Illness in Terms of Turkish Criminal Law and Forensic Sciences Aim: The purpose of our study is to examine the position of mental illness in Turkish Criminal Law and its importance in the field of forensic sciences, by examining the decisions of the Supreme Court in cases which a forensic report on mental illness has been requested and analyzing how these report requests affect the Supreme Court's decisions. Materials and Methods: In this study, the position and importance of mental illness in Turkish Criminal Law and in forensic sciences were examined; while doing this, the effects of the reports, which were taken from the Forensic Medicine institutions related to mental illness, on the Supreme Court decisions were studied. In this context, 110 Supreme Court decisions of the last 2 years from Kazancı Law Database, in which defendants at the age of 18 and above exist, who were tried for crimes against life and body immunity and crimes against property regulated by the Turkish Criminal Law numbered 5237, and for whom on the basis of an alleged mental illness a forensic report is requested, were analyzed. Results: Among the examined 110 Supreme Court decisions, 107 (97.3%) decisions were reversed and 3 (2.7%) decisions were approved. 66 decisions made by the 1st Criminal Chamber and the 3rd Criminal Chamber of the Supreme Court regarding crimes against life and body immunity, constitutes 60% of the 110 decisions we examined in total. The Supreme Court gave 2 approvals and 64 reversals regarding these 66 decisions. The 44 decisions made by 2nd Criminal Chamber, the 6th Criminal Chamber, the 13th Criminal Chamber and the 15th Criminal Chamber of the Supreme Court on offences against property constitute 40% of the 110 decisions we examined in total. The Supreme Court gave 1 approval and 43 reversals regarding these 44 decisions. Conclusion: The fact that 97.3% of the decisions examined in our study were reversals indicates the significance of the Forensic Medicine reports in terms of the Supreme Court decisions related to mental illness and how high is the rate of influence on these decisions.