Suç ve kültür ilişkisinin adli antropoloji alanında kullanılması
Use of crime and culture relationship in forensic anthropology
- Tez No: 619497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Antropoloji, Adli Antropoloji, Etnografi, Kültür, Suç, Anthropology, Crime, Culture, Ethnography, Forensic Anthropology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Dünya ile birlikte Türkiye'de de antropoloji çalışmaları, özellikle suç ve suçluluğun anlaşılması hususunda, her geçen yıl daha fazla önem arz etmektedir. Suç antropolojisi çalışmalarının, eski ekollere kıyasla, son yıllarda sosyo-kültürel çalışmalardan temellenmesi, antropoloji içerisinde, sosyal antropolojinin üst noktaya gelmesine sebep olmaktadır. 1900'lü yıllardaki antropoloji yaklaşımı ve algısından çok farklı olarak, kültürel yaklaşımlar ve sosyal çözümlemelerin dünyada, adli vakaların aydınlatılmasında daha etkili olabileceği gözlemlenmekte ve ayrıca vakaların sebepleri ile ilgili derinlemesine analiz yapılmasına olanak sağladığı görülmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, özellikle son 10 yıl içerisinde, savaş sebebiyle de artan göçlerle beraber, çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmakta, farklı sosyal yapıların incelenmesi ve anlaşılması noktasında da biz antropologlara büyük işler düşmektedir. Bu tez çalışmasında, Dünya'da ve Türkiye'de yapılmış olan suç antropolojisi çalışmalarından örnekler vererek, günümüz kriminoloji çalışmalarında antropolojik ve etnografik yaklaşımların kültürleri ve duyguları analiz etmesini sağlayan faktörleri, yöntemin de temelinde bulunan kuramlarla birlikte açıklayacağım.
Özet (Çeviri)
Anthropology studies in the world and also in Turkey are becoming more and more important every passing year, especially on understanding the crime and the criminality. The fact that crime anthropology studies are based on socio-cultural studies in recent years compared to the old schools causes social anthropology to come to the forefront in anthropology. Unlike the anthropology approach and perception in the 1900s, it is viewed that cultural approaches and social analyzes can be more effective in illuminating the forensic cases in the world and it also allows an in-depth analysis of the causes of the cases. Republic of Turkey in the last 10 years, along with increased migration due to war are also home to a variety of cultures. In this case, we anthropologists have a great deal to examine and comprehend different social structures. In this dissertation, giving examples of criminal anthropology which was built in the world and Turkey, factors that enable anthropological and ethnographic approaches to analyze cultures and emotions in contemporary criminology studies, will be explained together with the theories that are also based on the method.