Obez kadınlarda cinsel yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of sexual life in obese women
  1. Tez No: 619496
  2. Yazar: ŞÜKRAN SARISOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Obesite, Kadın, Cinsellik, Yaşam Kalite, Beden İmajı, Obesity, Women, Sexuality, Life Quality, Body Image
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu araştırmada obez kadınların cinsel yaşam kalitesinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı karşılaştırmalı bir araştırmadır. Araştırmada 1 Devlet hastanesi, 1 Özel hastanenin obezite polikliniğine-obezite cerrahisi birimine, 1 beslenme ve diyet merkezine ve 2 Aile Sağlığı Merkezine (ASM) başvuran 18-45 yaş arası fazla kilolu toplam 90 evli kadın araştırmanın obez kadın grubunu oluşturdu. Obez olmayan grup, ASM'lerinden ulaşılan 18-45 yaş arası evli normal kilolu kadınlardan oluştu (n=90). Veriler“Tanıtıcı Özellikler Formu”ve“Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kadın (CYKÖ)”ve“Beden Bölgelerinden ve Özelliklerinden Hoşnut Olma Ölçeği (BBHOÖ)”ile toplandı ve kadınların vücut ölçümleri yapıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan obez kadınların CYKÖ puan ortalaması 90,01±14,42 (24,44-100,00), BBHOÖ puan ortalaması 98,78±12,30 (65,00-122,00); obez olmayan kadınların CYKÖ puan ortalaması 93,09±12,44 (22,22-100,00) BBHOÖ puan ortalaması ise 115,15±9,26 (81,00-125,00) bulundu. Kadınların tanıtıcı özellikleri ile CYKÖ puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Sonuçlar: Araştırma sonucunda, kadınların obez olmalarının cinsel yaşam kalitelerini olumsuz etkilemediğini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study we aimed to investigate the quality of life of obese women are sexual. Materials and Methods: This is a descriptive and comparative study. Denizli City Center of 1 public hospital, the hospital's obesity Bariatric Surgery outpatient clinic-1 Special Unit, 1 nutrition and diet center and 2 Family Health Center (FHC) the applicant 18-45 aged overweight (n=30), obese (n: 30) and morbidly obese (n: 30) total 90 created the research group of cases of married women. 18-45 control group, the survey reached normal weight married between the ages of FHC's women occurred (n=90). In the collection of the data“form”and“Sexual quality of life the handle Features Scale-woman (SQLQ-F)”and“don't be satisfied with Scale Body Regions and Properties was made (BPSS)”was used and women body measurements. Results: : Participants in the study case group, women SQLQ-F point average 90,01 ± 14,42 (24,44-100,00), 98,78 ± BPSS score at 12.30 (65,00-122,00); control group women's SQLQ-F point average 93,09 ± 12,44 (22,22-100,00) BPSS point average is 115,15 ± 9,26 (81,00-125,00) found. There was no significant difference between the introductory characteristics of women and the SQLQ-F score average (p>0,05).. Conclusion: As a result, women being obese research sexual it is possible to say that adversely affect the quality of life.