Gebelikte kullanılan oral glikoz tolerans testinin limonata ile yapılan glikoz tolerans test sonuçları ile karşılaştırılması
Comparison of oral glucose tolerance test results used in pregnancy with lemonade-containing glucose tolerance test results
- Tez No: 619498
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN NAZİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fetal makrozomi, Gestasyonel diyabet, OGTT, Fetal macrosomia, Gestational diabetes mellitus, Oral glucose tolerance test
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Gebelikte oral glukoz tolerans testi (OGTT) yaptırmayı ret nedenlerinin araştırılması, alternatif bir yöntem olarak limonatanın hasta uyumunun incelenmesi ve iki yöntemin sonuçlarının karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne Eylül 2019 ile Aralık 2019 arasında gebeliğin 24.-28. haftaları arasında hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların OGTT testini reddetme nedenleri sorgulandı. Rutin yöntemle uygulanan OGTT'yi kabul eden 70 gebe ile rutin yöntemi reddededip limonata içeren OGTT'yi kabul eden 70 gebenin sonuçları karşılaştırıldı. Çalışmamız, toplam 140 gebede yapılmıştır. Alternatif bir yöntem olarak 75 gr glukoz içeren doğal limonata ile testi yapmak isteyip istemedikleri sorgulandı. Hastaların bir kısmına rutin uygulanan 75 gr OGTT solüsyonu diğer gruba 75 gr glukoz içeren doğal limonata içirilerek OGTT testi uygulandı. Bu iki grup arasında Likert ölçeği yardımıyla memnuniyet analizi yapıldı. Her iki yöntemden kaynaklanan memnuniyetsizliğin nedenleri (bulantı, kusma, baygınlık hissi vs.) sorgulandı. Her iki testin açlık kan şekeri,1. saat ve 2. saat kan şekeri sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda rutin yöntemle OGTT yapılan gebelerle limonata ile OGTT yapılan gebelerin eğitim düzeyleri karşılaştırılmış olup; istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Çalışmamızda OGTT'yi reddeden gebelerin %37,2'si zararlı olduğu için, %24,2'si görsel ve sosyal medyadaki bilgilendirmeler nedeniyle reddettiğini belirtmiştir. Rutin ve limonata ile OGTT yapılan gebelerin sonuçlarının karşılaştırılması incelendiğinde; rutin OGTT ile limonata ile yapılan OGTT arasında test sonuçları açısından anlamlı fark olmadığını tespit edilmiştir. Hastalar limonata ile yapılan OGTT'den rutin solüsyonlarla yapılan OGTT'ye nazaran daha memnun olduklarını belirtmiştir. Sonuç: OGTT'yi reddeden gebelerde, görsel ve sosyal medya aracılığıyla yapılan yanlış bilgilendirmelerin aşılabilmesi için bu çalışma planlanmış ve OGTT yaptırmayı reddeden ve limonata ile bu testi yaptıran hastaların sonuçlarının benzer olduğu gösterilmiştir. Benzer sonuçların elde edilmesi zaten günlük hayatta tüketilen bir sıvının zararsız olduğunu anlatmaya gerek kalmadan hastaların teste tekrar uyum sağlamasına katkıda bulunacağı bu sayede fetal ve maternal risklerin azaltılmasına katkı sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of Oral Glucose Tolerance Test Results Used In Pregnancy With Lemonade-Contaınıng Glucose Tolerance Test Results Purpose: The aim of this study was to investigate the reasons for rejection of oral glucose tolerance test (OGTT) during pregnancy, to examine patient compliance of lemonade as an alternative method and to compare the results of the two methods. Material and Method: Our study was carried out between September, 2019 and December, 2019 in the Department of Gynecologic Oncology at Adana City Education and Research Hospital with the patients who presented to the 24th and 28th weeks of pregnancy. Reasons for rejection of OGTT test were questioned. Results of 70 pregnant women who accepted OGTT with routine method and results of 70 pregnant women who rejected routine method and accepted OGTT containing lemonade were compared. The study was conducted in 140 pregnant women. As an alternative method, we asked whether they would like to test with natural lemonade containing 75 g of glucose. 75 g OGTT solution was routinely applied to some of the patients and the other group received 75 g glucose containing natural lemonade and OGTT test was applied. Satisfaction analysis was performed between these two groups with the help of Likert scale. The causes of dissatisfaction with both methods (nausea, vomiting, fainting, etc.) were questioned. Fasting, 1st hour, 2nd hours blood glucose levels of both tests were compared. Findings: In our study, education levels of pregnant women who underwent OGTT by routine method and pregnant women undergoing OGTT were compared. No statistically significant difference was found. In our study, 37.2% of the pregnant women who rejected OGTT were rejected because they were harmful and 24.2% stated that they refused because of visual and social media information. When the results of routine and lemonade containing OGTT were compared; there was no significant difference between routine OGTT and lemonade containing OGTT in terms of test results. Patients reported that they were more satisfied with lemonade-containing OGTT according to routine solutions. Result: This study was planned to overcome the misinformation via visual and social media in pregnant women who refused OGTT. The results of patients who refused OGTT and who had lemonade and this test were shown to be similar. It was thought that obtaining similar results would contribute to the patient's adaptation to the test without the need to explain that a liquid consumed in daily life is harmless. Thus, it is concluded that it will contribute to the reduction of fetal and maternal risks.