İnme rehabilitasyonunda eylem gözlem terapisi yönteminin üst ekstremite fonksiyonlarına etkisi
The effect of action observation therapy on upper extremity functions in stroke rehabilitation
  1. Tez No: 619512
  2. Yazar: FATMA KUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERBİL DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Eylem Gözlem Terapisi, üst ekstremite fonksiyonları, Stroke, Action Observation Therapy, upper extremity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş ve Uğraşı Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmamızda inme rehabilitasyonun da Eylem Gözlem Terapisi (EGT) Yönteminin üst ekstremite fonksiyonlarına etkisinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Bu randomize kontrollü çalışmaya Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'nda inme tanısı almış 18-75 yaş arası 19 hasta dâhil edildi. Çalışmaya dâhil edilen hastalar konvansiyonel terapiler ve EGT uygulanan (çalışma grubu: 10) ve sadece konvansiyonel terapiler uygulanan hastalar (kontrol grubu: 9) olmak üzere 1:1 oranında randomize edildi. Hastaların üst ekstremite fonksiyonları tedavi öncesi ve sonrasında Tahta Kutu Testi (Box and Block Test), Modifiye Frenchay Skalası (MFS), Jepsen Taylor El Fonsksiyon Testi (JTEFT) ile değerlendirildi. Kognitif fonksiyonları değelendirmek için MMSE kullanıldı. GYA için Barthel İndeksi ve SF 36 değerlendirildi. Çalışma grubuna 3 hafta, haftada 5 gün, günde 15-30 dk. olacak şekilde EGT uygulandı. EGT için hastalara fonksiyonel su içme aktivitelerinden oluşan bir dizi video bölümleri seyrettirildi; her video gösterimi sonrası hastalardan videoda gördüklerini 3'er kez tekrar etmeleri istendi. Kontrol grubu ise video bölümleri yerine 15 sn. süreli 3 farklı fotoğraf izledi ve fonksiyonel su içme aktivitesini 3'er kez tekrar etti. Bulgular: Tedavi öncesinde gruplar arasında demografik ve klinik parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Grup içi değerlendirmelerde; çalışma grubunda başlangıca göre MFS değerlendirmelerinde belirgin düzelme gözlendi (tüm parametreler için p0,05). Tedavi sonrası tedavi öncesi ile karşılaştırıldığında, çalışma grubunda tüm parametrelerde (p0.05). Sonuç: Yaptığımız çalışmanın sonuçları, inmeli hastalarda konvansiyonel tedavilere ek olarak uygulanacak EGT'nin üst ekstremite fonksiyonlarına olumlu yönde katkı sağlayabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of Action Observation Therapy (AOT) regarding upper extremity functions in stroke rehabilitation. Methods: This randomized controlled study included 19 patients aged 18-75 years who were diagnosed with stroke in Kocaeli University School of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation. Patients included in the study were randomized in a 1: 1 ratio, where the patients received conventional therapies and EGT (study group: 10) or conventional therapies only (control group: 9). Upper extremity functions of the patients were evaluated with the Box and Block Test, Modified Frenchay Scale (MFS) and Jepsen Taylor Hand Function Test (JTHFT) before and after the treatment. MMSE was used to assess cognitive functions. Barthel Index and SF 36 were evaluated for ADL. EGT was applied to the study group for 3 weeks, 5 days a week and 15-30 minutes a day. For EGT, patients watched a series of video sections of functional water drinking activities; after each video screening, patients were asked to repeat what they saw in the video 3 times. The control group watched 3 different photographs for 15 seconds instead of video sections and repeated the functional water drinking activity 3 times. Results: There was no statistically significant difference between the groups in terms of demographic and clinical parameters before treatment (p> 0.05). Within the group evaluations; significant improvements were observed in MFS evaluations compared to baseline in the study group (p 0.05). Post-treatment compared with pre-treatment, all parameters in the study group (p 0.05). SF 36 showed an increase in three parameters, but no significant improvement was observed in the Barthel Index (p> 0.05). Conclusion: The results of our study showed that adding EGT to conventional treatments in stroke patients might be beneficial for the upper extremity functions in stroke patients.