Kamu kurumlarında çalışan sağlık yöneticilerinin duygusal zekalarının iş tatminine etkisi
The effect of emotional intelligence of health managers working in public institutions on job satisfaction
- Tez No: 619518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KUNDAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, İş Tatmini, Sağlık, Sağlık Yöneticileri, Emotional Intelligence, Job Satisfaction, Health, Health Managers
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Günümüzde ulusal ve uluslararası alanda varlık gösteren tüm işletmelerin verimli ve etkin performans ortaya koyabilmeleri için hem duygusal zekâsı hem de iş tatmin düzeyleri yüksek, tüm farklı gelişime ve değişime ayak uydurabilen çalışanlara sahip olmaları zorunlu hale gelmiştir. İşini benimseyip severek yapan kişilerin işlerinde çok daha verimli olacaklarıyla ilgili bir inanış olmasına rağmen, bunun ortaya çıkmasında etkili olan faktörler konusunda detaylı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışma hayatında, insan faktörünün zaman ilerledikçe daha fazla önem kazanmasıyla, kurumlar için hareketli çevre koşullarına uyum sağlamanın en önemli şartı; çalışanlarını anlamak denilebilir. Çalışanlarının amaçlarını ve isteklerini anlayabilmesi ve onları iş hayatında motive edebilmesi için; lider konumundaki bir yöneticinin ilk olarak kendi amaç ve arzularını anlaması ve sonra da kendini duygusal olarak motive edebilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda hazırlanan çalışmanın amacı, önemli bir kamu alanı olan sağlık kurumlarında çalışan yöneticilerin, duygusal zekâ düzeyleri ile kendi iş tatminleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve bu doğrultuda veri elde etmeye yönelik uygulamalı bir alan araştırması yapmaktır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yüz yüze anket tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda araştırmada iki çeşit değişken bulunmaktadır. Bağımlı değişken iş tatmini, bağımsız değişken ise duygusal zekadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul il merkezinde faaliyet gösteren İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü merkez yerleşkesinde ve ek hizmet binalarında görev yapan toplam 136 yönetici oluşturmuştur. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS v22.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda duygusal zeka ile iş tatmini arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca duygusal zeka ve iş tatminin yöneticilerin cinsiyet ve yaş değişkenine göre anlamlı bir ilişkisi olduğu da bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, all companies operating in both national and international fields need to have employees with high levels of emotional intelligence and job satisfaction, who can adapt to all kinds of changes and developments in order to perform effectively and efficiently. Although there is a widespread belief that people who love their job will be more productive in their work, detailed studies are needed on the issues that are effective in the emergence of this situation. In business life, with the increasing importance of the Human element, the basic condition for keeping up with the dynamic environmental conditions for the enterprises; to understand its employees. In order to understand and motivate employees' goals and desires; a leader must first understand his own goals and aspirations and be able to motivate himself first. The aim of this study is to determine the relationship between the level of emotional intelligence of the managers working in health institutions, which is an important public domain, and their own job satisfaction, and to conduct an applied field research to obtain data in this direction. In the research, face to face survey technique was used as data collection tool. For the purpose of the study, there are two kinds of variables in the research. The dependent variable was job satisfaction and the independent variable was emotional intelligence. The sample of the study consisted of 136 managers working in the central campus and additional service buildings of Istanbul Provincial Health Directorate operating in Istanbul city center. The data obtained from the questionnaires were analyzed by SPSS v22.0 statistical package program on computer. As a result of the research, it was found that there is a significant relationship between emotional intelligence and job satisfaction. In addition, it was found that emotional intelligence and job satisfaction had a significant relationship between managers' gender and age.