Linum arboreum üzerinde farmakognozik çalışmalar
Pharmacognostic studies on linum arboreum
  1. Tez No: 619522
  2. Yazar: ZAHER SULTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELMA KONUKLUGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Aryltetralin lignan, Bioactivity, HPLC, HCT-116, Podophyllotoxin, Picropodophyllotoxin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Ülkemiz, bulunduğu coğrafi konum ve iklim özellikleri nedeniyle çok çeşitli bitki türlerine sahiptir. Ülkemizde bulunan toplam tür sayısı yaklaşık 11 800 bitki türü, endemik tür sayısı ise 3649 ve endemizm oranını %31,82 olarak belirlemişlerdir. Endemik türler bakımından en zengin bölgelerimiz Akdeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgeleridir. Tez konusu olan Linum arboreum L. 200'den fazla türü olan Linacea familyasına aittir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda Linum cinsinde majör bileşenler olarak ariltetralin lignanlar tespit edilmiştir. Bu çalışmada Linum arboreum L'de HPLC-DAD ile podofilotoksin ve pikropodofilotoksinin kalitatif ve kantitatif analizi hızlı, basit, doğru ve seçici bir HPLC metodu ile değerlendirilmiştir. Toplam fenolik bileşikler ve toplam flavonoit miktarı Linum arboreum'un fraksiyonlarında tayin edilmiştir. Ayrıca, bu fraksiyonların antioksidan (DPPH, süper oksit ve nitrik oksit), sitotoksisite (HCT-116) ve antimikrobiyal (Gram pozitif, Gram negatif ve maya) aktiviteleri tayin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our country has a wide variety of plant species due to its geographical location and climatic characteristics. The total number of species in Turkey is approximately 11 800 plant species, the number of endemic species is 3649 and the rate of endemism is determined as 31.82%. The richest regions in terms of endemic species are the Mediterranean, Eastern Anatolia and Central Anatolia regions. Linum arboreum L., which is the subject of the thesis, belongs to Linaceae family which has more than 200 species. Aryltetralin lignans are major compounds of Linum genus. In this study, a fast, simple, accurate and selective HPLC method was validated for the qualitative and quantitative analysis of podophyllotoxin and picropodophyllotoxin by HPLC-DAD in Linum arboreum L. Furthermore, total phenolic and total flavonoid contents, antioxidant (DPPH, Superoxide, Nitric oxide), cytotoxicity (HCT-116 cell line) and antimicrobial activity (Gram- positive, Gram negative and yeast) of Linum arboreum were investigated.