Linum olympicum boiss., bitkisi üzerinde ariltetralin grubu ve diğer grup lignan bileşiklerinin araştırılması
Researching on component of aryltetralin and other lignan groups on linum olympicum boiss
- Tez No: 124016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELMA KONUKLUGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Linum olympicum Boiss, lignan, koniferin, sirinjin, Linum olympicum Boiss, lignan, coniferin, syringin
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
120 ÖZET Linum olympicum Boiss. Bitkisi Üzerinde Ariltetralin Grubu ve Diğer Grup Lignan Bileşiklerinin Araştırılması Linaceae familyasına ait olan genus Linum L yaklaşık 200 tür içermektedir. Linum usitatissimum'un ekonomik önemi nedeniyle bu genus, Linaceae familyasındaki diğer genuslardan daha fazla ilgi çekmektedir. Bu genusa ait seksiyonlardaki türler genellikle Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir. Podophyllum peltatum ve P. hexandrum'dan elde edilen Podofilotoksinden hareketle yarı sentezle hazırlanan etopozit, tenipozit ve tenopophos kanser tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Podofilotoksin bu ilaçların yarı sentezinde başlangıç maddesi olarak kullanılan maddedir. Podofilotoksinin sentezi ekonomik olmadığı için doğadan sürekli olarak Podophyllum türlerinin toplanması sonucu türler azalma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu nedenle podofilotoksin için yeni kaynaklar aranmaktadır. Linum türlerinde podofilotoksine rastlanmasından sonra bu genusa ilgi artmıştır. Bu çalışmanın konusu olan L. olympicum Boiss., Türkiye'de yetişen endemik bir tür olup bugüne kadar üzerinde kimyasal bir çalışma yapılmamıştır. Bitkinin toprak üstü kısımlarından hazırlanan metanollü ekstre önce analitik İTK ile lignanları açısından incelenmiş daha sonra bu ekstreden preparatif ITK ile iki bileşik izole edilmiştir. Bu bileşikler İTK ve YBSK'da standart lignan bileşikleri ile karşılaştırıldıktan sonra NMR çalşmaları ile yapıları aydınlatılmıştır. Buna göre izole edilen bileşikler koniferin ve sirinjin olarak teşhis edilmiştir. Ayrıca bitkinin kök ve herbasından Soxhlet apereyi ile hazırlanan hekzanlı, etilasetatlı ve metanollü ekstrelerin antimikrobiyal aktivitesi test edilmiştir. Bitkinin topraküstü ve köklerinden hazırlanan etilasetatlı ekstre Bacillus subtilis üzerinde antibakteriyel ve Candida albicans üzerinde antifungal aktivite göstermiştir.
Özet (Çeviri)
121 SUMMARY Researching on Component of Aryltetralin and Other Lignan Groups on Linum olympicum Boiss. The genus Linum belongs to the family Linaceae with its about 200 species listed species. The genus Linum has received more attention than the other genera in family Linaceae because of the economic importance of Linum usitassimum. The species in the sections of this genus generally grows in the countries around the Mediterranean. Etoposide, teniposide and tenopophos are drugs used in cancer therapy, which are prepared from Podophyllotoxin in semi synthesis of which in turn is obtained from Podophyllum hexandrum and P. peltatum. Since a synthesis of podophyllotoxin is uneconomical, and Podophyllum species are collected, there is a danger of these species becoming rare. The subject of this study, Linum olympicum Boiss., a species endemic to Turkey, has not yet been investigated in a chemical analysis. An extract of the aerial parts of the plant done with method was first examined for lignans by analytical TLC, then two compounds were isolated by a preparative TLC. After comparing these compounds with the standart lignan compounds in TLC and HPLC, their structures were established in NMR tests. The upper band was identified as syringin and the lower as coniferin. Additionaly the hexane, ethyl acetate and methanol extracts were prepared with Soxhlet of the roots and herbs of the plant were tested for antimicrobial activity. The ethyl acetate extract of the plants aeriel parts and its roots has shown an antibacterial activity on Bacillus subtilis and an antifungal effect on Candida albicans.