Sosyal politika uygulaması olarak Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) değerlendirmesi: Bursa örneği
Assessment of Family Social Support Program (ASDEP) as a social policy practice: The case of Bursa
  1. Tez No: 619547
  2. Yazar: YASİN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Politika, Sosyal Yardım, ASDEP, Arz Odaklı, ASDEP Personeli, Social Policy, Social Assistance, ASDEP, Supply Oriented, ASDEP Staff
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, 2016 yılında faaliyete geçirilen Aile Sosyal Destek Programının (ASDEP) sosyal politika uygulaması bağlamında durumunun değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Bursa ilinde Bursa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde aktif olarak uygulanan ASDEP kapsamında görevli olan personellerle görüşme yapılarak çalışma yürütülmüştür. Nitel araştırma tekniği kullanılarak hazırlanan bu çalışmada, programın durumunun değerlendirilmesi amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında ASDEP kapsamında istihdam edilen personellerle yüz yüze ve yazışma yoluyla görüşler alınmıştır. Elde edilen bulgular betimsel analiz yöntemi ile yorumlanarak tema ve alt temalara ulaşılarak elde edilen bulgular kuramsal çerçevede tartışılmıştır. Araştırma kapsamında,“sosyal politika uygulaması olarak ASDEP' in değerlendirilmesi”sonucunda; programın uygulanması ile talep odaklı anlayıştan arz odaklı anlayışa geçildiği, bu kapsamda hizmetlere ulaşamayan vatandaşların ihtiyaçlarının yerinde tespit edildiği ve ihtiyaçlara yönelik olarak rehberlik, yönlendirme ve kurumsal işlemlerin yapıldığı, vatandaşlar açısından olumlu bir program olduğu ortaya çıkmıştır. Programın hedeflenen ve istenilen amacı sorgulandığında ise tam anlamı ile gerçekleştirilemediği ve bunun en büyük nedeninin ise ASDEP kapsamında görevli olan personellerin görevli olduğu kurumlarda yeterli sayıda meslek elemanlarının olmaması nedeniyle kurumun iş yükünü üstlenmiş olması olduğu tespit edilmiştir. ASDEP uygulamasının tanıtımının yapılmamasına bağlı olarak hane ziyaretleri yapan personellerin can güvenliği riskinin her zaman olduğu ve tanıtımın yapılmamasına bağlı olarak program için gerekli olan kişisel bilgilerin vatandaşlar tarafından paylaşılmadığı sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the Family Social Support Program (ASDEP), which was launched in 2016, in the context of social policy implementation. In this context; The study was carried out by interviewing the personnel working in the scope of ASDEP, which is actively implemented within Bursa Provincial Directorate of Family, Labor and Social Services in Bursa. In this study which was prepared by using qualitative research technique, structured interview form prepared by the researcher was used to evaluate the situation. Within the scope of the research, opinions were obtained through face-to-face and correspondence with the personnel employed within the scope of ASDEP. The findings were divided into themes and sub-themes by descriptive analysis method and discussed in the theoretical framework. As a result of the evaluation of ASDEP as a social policy application; With the implementation of the program, it has been revealed that from the demand-oriented approach to the supply-oriented approach, the needs of the citizens who cannot reach the services are determined on-site and guidance, guidance and institutional procedures are carried out to meet the needs, and this is a positive program for the citizens. When the targeted and desired purpose of the program is questioned; It was found that ASDEP implementation could not be realized completely and the biggest reason of this was that the institution undertook the workload of the institution due to the lack of sufficient number of professional staff in the institutions in which ASDEP personnel are employed. As the ASDEP application is not fully known, it is concluded that there is always the risk of life safety of the personnel visiting the households and that the personal information required for the program is not shared by the citizens.