Türk resminde çocuk tasvirlerinin üslup-biçem özellikleri
Style-style properties of children's definitions in Turkish painting
  1. Tez No: 619868
  2. Yazar: ELİF EVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAYBEY KAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Üslup, Biçem, Türk Resim Sanatı, Türk Resim Tarihi, Çocuk, Style, Turkish Paintig, Turkish Painting History, Child
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çocuk, bebeklik ve ergenlik çağları arasındaki insandır. Genellikle konuşma ve yürüme kabiliyetleri kazanıldıktan sonra bebeklikten çocukluğa geçildiği cinsel gelişimin başladığı ergenlik dönemi ile birlikte çocukluk döneminin bittiği kabul edilmiştir. İnsanlığın ilk çağlarından günümüze kadar çocuk teması birçok sanat dalına konu olmuştur. Özellikle resim alanında da insanlığın ilk yıllarından itibaren çocuk teması yoğun olarak işlenmiştir. Çocuk, çok geniş ve anlatım duygusu çok yüklü bir konu olduğu için her konuyla bağlantısı vardır. Kısacası insanı ilgilendiren her şey çocuğu da ilgilendirmiştir. Bu kadar geniş önemli bir konu olması yanı sıra her dönemde ele alınan ve üzerinde durulan çocuk kavramına dair yorumlama anlayışı resim sanatında özel bir yer işgal etmiştir. Söz konusu temanın Türk Resminde Çocuk Tasvirlerinin Üslup – Biçem Özellikleri başlığı altında ele alınması konuya yeni bir boyut kazandırmaktadır. Çağdaş Türk ressamlarından; Osman Hamdi, Cihat Burak.Mihri Müşfik, Malik Aksel, Şeref Akdik, Turgut Zaim, Nedim Günsur, Nuri Abaç,Hamit Görele, Neşet Günal, Fikret Otyam, Neşe Erdok, Ömer Adil, Tuncay Betil gibi birçok sanatçının çocuk üzerine yaptıkları çalışmaları zengin bir sözlük oluşturur. Tematik olarak çocuk figürlerinin ele alınarak faklı biçem özellikleri ile yansıtılması Çağdaş resim pratiklerinde yeni bir kapı aralayacağı gibi, konu hakkında kapsamlı bir araştırma ve inceleme yapılarak elde edilen bilgilerin sanat dünyasına aktarılması anlamlı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
A child is a person between infancy and adolescence. It is generally accepted that after the acquisition of speech and walking abilities, the transition from infancy to childhood begins with sexual development and the end of childhood. The theme of children has been the subject of many branches of art since the early ages of humanity. Especially in the field of painting, the theme of children has been intensified since the first years of humanity. The child has a connection with every subject since it is a very broad and expressive subject. In short, everything that concerns human beings also concerns the child. The subject covering such a wide area is a bit difficult to handle but I wanted to address this issue which left a mark in every period under the title of Style - Style Features of Children's Descriptions in Turkish Painting. One of the contemporary Turkish painters; Şeref Akdik, Neşet Günal, Fikret Otyam, Neşe Erdok, Ömer Adil, Tuncay Betil have examined the work of many artists on children. I wanted to share with you the information obtained through extensive research and screening of children's issues mentioned earlier.