Polikistik over sendromlu olgularda AMH, AFC, FSH normogramları ve bunların ovulasyon indüksiyonu, intrauterin inseminasyon ve in vitro fertilizasyon uygulaması sonrası gebelik sonuçlarına etkisi
AMH, AFC and FSH normograms in patients with polycystic ovary syndrome and their effects on pregnancy results after ovulation induction, intrauterine insemination and in vitro fertilization
- Tez No: 619876
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FERDA VERİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik Over, Amh, Fsh, Afc, İnfertilite, İvf, İui, Polycystic Ovary, Amh, Fsh, Afc, Infertility, Ivf, Iui
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada polikistik over sendromlu olgularda AMH, AFC, FSH Normogramlarını belirleme ve bu normogramların ovulasyon indüksiyonu, intrauterin inseminasyon ve in vitro fertilizasyon uygulaması sonrası gebelik sonuçlarına etkisini belirleme amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma kapsamında Ocak 2010 - Mayıs 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Tüp Bebek Merkezine çocuk istemi ile başvuran ve 2003 Rotterdam Kriterlerine göre PKOS tanısı alan hastalar retrospektif olarak sistem ve dosya üzerinden ulaşılmıştır. Çalışma kapsamına yine çocuk istemiyle başvuran 200 PKOS olmayan hasta kontrol grubu olarak eklenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama yaşı 27,6±5,2'dır. Hastaların yaklaşık %73,5'i polikliniklerimizce PKOS tanısı almış olup hastaların %26,5'i kontrol grubu olarak seçilmiştir. İnfertilite polikliniğimize başvuran PKOS tanısı alan hastaların %22,9'una İvf, %3.4'üne İui+Oi, %3,8'ine ovülasyon indüksiyonu protokolü uygulanmıştır. PKOS tanısı alan hasta grubunun %9.2'lik kısmı başvuruları sonrası takiplerinde spontan gebe kalmışlardır. Rastgele seçilen 200 kontrol grubu hastaya ise %20'sine İvf, %5'ine ise İui ve ovülasyon indüksiyonu uygulanmıştır. PKOS tanısı almış grupta hastaların yaşı PKOS olmayan gruptan anlamlı(p˂0.05)olarak daha yüksekti. PKOS tanısı almış olan grupta AMH değeri PCOS olmayan gruptan anlamlı(p˂0.05)olarak daha yüksekti. PKOS tanısı olan ve olmayan grupta FSH değeri anlamlı(p˃0.05)farklılık göstermemiştir. PKOS tanısı almış grupta AFC değeri PKOS olmayan gruptan anlamlı(p˂0.05)olarak daha yüksekti. Gebe kalan grupta hastaların yaşı gebe kalamayan gruptan anlamlı(p˂0.05)olarak daha yüksekti.Gebelik olan ve olmayan grupta FSH ve AMH değeri anlamlı(p ˃0.05)farklılık göstermemiştir.Gebe kalan olan grupta AFC değeri gebeliği bulunmayan gruptan anlamlı(p˂0.05)olarak daha yüksekti. Sonuç: Çalışmamızda PKOS tanısı alan hastalarda Amh ve Antral Folikül Sayısı anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. PKOS tanısı alan ve almayan hastalarda Fsh seviyesinde anlamlı fark izlenmemiştir. Gebelik izlenen ve geblik izlenmeyen gruplarda AMH ve FSH değerleri anlamlı bulunmamıştır. Gebelik mevcut olan grupta anlamlı olarak yüksek bulunan AFC değerinin ise gebeliği öngörmede kullanılabileceğine dair yeterli kanıtlara istatistiksel olarak ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine AMH, AFC, FSH normograms in patients with polycystic ovary syndrome and to determine the effects of these normograms on pregnancy outcomes after ovulation induction, intrauterine insemination and in vitro fertilization. Methods: In this study, patients who applied to the IVF Center of Obstetrics and Gynecology Clinic of Health Education University Istanbul Training and Research Hospital between January 2010 and May 2019 and diagnosed as PCOS according to 2003 Rotterdam Criteria will be retrospectively accessed via system and file. Approximately 200 patients who were admitted with a child request were included in the study as a control group. Results: The mean age of the patients included in the study was 27.6 ± 5.2 years. 73,5% of the patients were diagnosed with PCOS by our polyclinics and 26,5 % of the patients were selected as the control group. 22.9% of the patients diagnosed with PCOS admitted to our infertility outpatient clinic were treated with Ivf, 3.4% with Iui+Oi and 3.8% with ovulation induction. Of the 200 randomly selected control groups, 20% received Ivf, 5% received Iui and ovulation induction. The age of patients in the PCOS(+) group was significantly higher than the PCOS(-) group(p˂0.05).In the PCOS(+) group,the AMH value was significantly higher(p˂0.05) than the PCOS(-) group.There was no significant difference between FSH and PCOS groups(p˃0.05). AFC ın the group with PCOS(+), the AFC value was significantly higher(p˂0.05) than the group with PCOS(-). The age of the patients in the gestational(+) group was significantly higher than the gestational(-) group(p˂0.05). FSH levels and AMH value were not significant(p˃0.05). AFC values were significantly higher (p˂0.05) in pregnancy(+) group than pregnancy(-) group. Conclusions: In our study, Amh level and Antral Follicle Count were significantly higher in patients diagnosed with PCOS. There was no significant difference in Fsh levels in patients with and without PCOS. There is not enough evidence to suggest that AFC values, which are significantly higher in the pregnancy group, can be used to predict pregnancy.