Uykuda solunum bozukluklarında tinnitus ve tinnitus algısının değerlendirilmesi
Evaluation of tinnitus and tinnitus perception in sleep related respiratory disorders
- Tez No: 619877
- Danışmanlar: UZMAN AYÇA ANT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Uyku ile İlişkili Solunum Bozuklukları, OUAS, Tinnitus, Tinnitus Algısı, THI, Sleep-disordered breathing, OSAS, Tinnitus, Perception of Tinnitus, THI
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
AMAÇ Tinnitus gerçek bir dış ses olmamasına rağmen, hasta tarafından algılanan sestir. Çeşitli hastalıkların semptomu olarak görülebilmektedir. Tinnitus ve uyku çok yakından ilişkilidir. Fakat uykuda solunum bozuklukları ve OUAS ile tinnitus ilişkisi literatürde çok az bahsedilen bir konudur ve uykuda solunum bozuklukları ve tinnitus algısı arasındaki kesin ilişki çalışılmamıştır. Çalışmamızın amacı basit horlama ve hafif, orta ve ağır şiddetteki OUAS hastalarında tinnitus ve tinnitus algısının değerlendirilmesidir. GEREÇ ve YÖNTEMLER Bu çalışma, ulusal, tek merkez, retrospektif ve girişimsel olmayan bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışmamıza 2015-2017 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Polikliniği'ne horlama ve uyku bozuklukları sebebiyle refere edilen 516 hasta dahil edilmiştir. Yerel etik kurul onayı alınmıştır (5417/5). Uyku bozukluğu semptomları olan ve PSG yapılan hastaların verileri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Uyku Polikliniği'nde kayıtlı verileri olan 516 hastadan kayıt ve takipleri eksiksiz 314 hastaya ulaşılabilmiş ve bu hastalar tinnitus yönünden sorgulanmıştır. Değerlendirilen 314 hastanın 82'si (%26,1) tinnitus şikayeti mevcuttur. Tinnitus şikayeti olan bütün hastalar otolojik muayeneleri ve anket uygulaması yapılmak üzere kliniğimize davet edilmiştir. Kliniğimize gelen, çalışma hakkında bilgi verilerek rızaları alınan, toplamda yaş aralığı 24 ila 73 arasında değişen 77 uykuda solunum bozukluğu olan (basit horlama, hafif, orta ve ağır OUAS) ve subjektif tinnitusu olan hasta incelenmiştir. Hastaların hepsinin genel tıbbi ve otolojik öyküleri alınmış, detaylı otoskopik muayeneleri yapılmış, odyometrik ölçümleri yapılmış ve tinnitus şikayetlerine ilişkin Tinnitus Engellilik Anketi uygulanmış ve VAS skorlaması yapılmıştır, PSG sonuçları ile birlikte bütün bu bulgular kaydedilmiştir ve OUAS parametreleri, tinnitus parametreleri ve odyometrik parametreler arasındaki korelasyonlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. BULGULAR Uykuda solunum bozukluğu ile tinnitus algısı arasındaki bağlantıyı incelediğimiz çalışmamızda diğer olası etkenlere göre düzeltme yapıldığında OUAS derecesinin THI üzerinde istatistiksel olarak anlamlı herhangi bir belirleyiciliğini görmedik (B=0,080; %95 Güven Aralığı: -0,331 – 0,491 ve p=0,699); OUAS hastalarının OUAS şiddetine göre normal dağılım göstermemesi nedeniyle (orta ve ağır OUAS hasta gruplarının sayısı az olması nedeniyle) OUAS derecesi ve THI arasında anlamlı korelasyon izlenmediği söylenebilir; fakat AHI ile THI arasında istatistiksel anlamlı olarak negatif bir korelasyon mevcuttur. Aynı şekilde diğer olası etkenlere göre düzeltme yapıldığında min O2 düzeyinin azalmasıyla birlikte THI skorlarının da azaldığı (B=0,033; %95 Güven Aralığı: 0,0002 – 0,066 ve p=0,049) saptanmıştır. SONUÇ Uykuda solunum bozukluğu ile tinnitus algısı arasındaki ilişkiyi incelediğimiz bu çalışmada; polisomnografik parametrelerden AHİ ve min O2 satürasyonu ile tinnitusun yarattığı rahatsız edici etkiyi ölçen THI arasında negatif korelasyon bulunmuştur. Bu sonuç; OUAS hastalarında izlenen kognitif fonksiyonlardaki azalmanın tinnitus algısında da geçerli olduğunu göstermektedir. Hipoksi arttıkça tinnitusun algısı azalmaktadır. Çalışmamızın ek bir sonucu ise; basit horlama grubu ile OUAS grubu hastaları arasında düşük ve yüksek frekanslardaki işitme kaybı açısından istatistiksel açıdan anlamlı farklılık olmamasıdır; bu sonuç OUAS hastalarında hipoksi temelli işitme kaybı hipotezini desteklememektedir. Basit horlama ve OUAS grubu hastaları arasında işitme kaybı ve tinnitus ile ilişkili olabilecek ortak parametre horlamanın varlığıdır. Horlamanın yarattığı gürültü maruziyeti nedeniyle işitme kaybı oluşumunu değerlendirmek için ise popülasyon temelli vaka kontrol çalışmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM Tinnitus is the sound perceived by the patient, although it is not a real external voice. It can be seen as a symptom of various diseases. Tinnitus and sleep are very closely related. However, the relationship between sleep breathing disorders and OSAS and tinnitus is a very rare issue in the literature and the exact relationship between sleep-disordered breathing and tinnitus perception has not been studied. The aim of our study was to evaluate the tinnitus and perception of tinnitus in patients with simple snoring and mild, moderate and severe OSAS. MATERIALS and METHODS This study was designed as national, single center, retrospective, and non-interventional. In our study, 516 patients with snoring and sleep-disordered breathing were included in the sleep outpatient clinic of Abdurrahman Yurtaslan Oncology Training and Research Hospital. Local ethics committee approval was obtained (5417/5). Data of patients with sleep disorder symptoms (largely habitual snoring, witnessed apnea, excessive daytime sleepiness) and who underwent PSG were retrospectively evaluated (during 2018). Of the 516 patients with recorded data in the Sleep Outpatient Clinic, 314 patients with complete recordings and follow-up could be reached and questioned for tinnitus. Of the 314 patients evaluated, 82 reported having tinnitus (26.1%). After informed consent was obtained, 78 patients were included in the study and 4 patients did not want to participate in the study. One of the patients was excluded from the study due to bilateral chronic otitis after history and physical examination, and 77 patients with sleep disturbances (simple snoring, mild, moderate and severe OSAS) and subjective tinnitus, ranging from 24 to 73 years of age, were included. General medical and otological history of all patients were taken, detailed otoscopic examinations were performed, audiometric measurements were performed and Tinnitus Handicap Inventory was performed, also VAS score was recorded. All these findings with polysomnography results were recorded and correlations between OSAS parameters, tinnitus parameters and audiometric parameters were statistically evaluated. RESULTS In our study, we examined the relationship between sleep-disordered breathing and perception of tinnitus. It can be said that there is no significant correlation between OSAS grade and THI because OSAS patients do not show normal distribution according to OSAS severity (due to the low number of moderate and severe OSAS patients); however, there was a statistically significant negative correlation between AHI and THI. Similarly, when the correction was made according to other possible factors, the scores related to the tinnitus handicap index decreased with the decrease of Min O2 level (B = 0.033; 95% Confidence Range: 0.0002 - 0.066 and p = 0.049). CONCLUSION In this study where we investigated the relationship between sleep-disordered breathing and perception of tinnitus, we found a negative correlation between THI that measures the disturbing effect of tinnitus and polysomnographic parameters AHI and min O2 saturation. This result shows that the decrease in cognitive functions observed in OSAS patients is also valid in perception of tinnitus. As hypoxia increases, perception of tinnitus decreases. As an additional result of our study; there is no statistically significant in terms of low and high frequency hearing loss between simple snoring and OSAS patients; this result does not support the hypoxia-based hearing loss hypothesis in OSAS patients. The common parameter of hearing loss and tinnitus between simple snoring and OSAS patients is the presence of snoring. Population-based case control studies are needed to assess the occurrence of hearing loss due to noise exposure from snoring.