Polikistik over sendromu ve polikistik over görünümlü hastalarda tenaskin-C düzeyi değişir mi?
Management of process in people who have pcos, polycystic ovarian morphology (PROM) and healthy voluntary women by assessing the impact of inflammation with tenascin-C (TN-C) which is an inflammatory marker
- Tez No: 619879
- Danışmanlar: PROF. DR. YAPRAK ÜSTÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PKOS, PKOM, Tenaskin-C, İnflamasyon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Polikistik over sendromu (PKOS), üreme çağının herhangi bir döneminde ortaya çıkan, kronik seyirli ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilen, multidisipliner problemlere yol açabilen kompleks bir hastalıktır. PKOS'ta oluşan metabolik anormalliklerin ve ovaryan disfonkisyonun altında yatan nedenin kronik düşük dereceli inflamasyon olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma, PKOS, polikistik over morfolojisi (PKOM) ve sağlıklı gönüllü kadınlarda inflamatuar bir belirteç olan tenaskin-C (TN-C) ile enflamasyon etkisinin değerlendirilmesi ile sürecin doğru şekilde yönetilmesine katkı sağlaması amacıyla tasarlanmıştır. Materyal-Metod: Çalışmamıza 18-40 arası infertilite ve jinekoloji polikliniklerine başvuran 29 PKOS, normal menstrual siklusları olan, klinik/biyokimyasal hiperandrojenizmi olmayan sadece ultrasonografi ile bakıldığında polikistik ovarian görünümü olan 28 PKOM'lu ve 30 sağlıklı gönüllü bireylerden olup eşlik eden kronik hastalığı olmayan erişkin kadınlar dahil edildi. PKOS grubuna son Amsterdam ESHRE/ASRM önerisiyle, 2003 Rotterdam kriterlerinin üçüünü de karşılayan hastalar dahil edildi. Hirsutizmin şiddeti, Modifiye Ferriman-Gallwey skorlama (FGS) sistemi ile değerlendirildi ve FGS skoru 8'in üzerinde olan kadınlar klinik olarak hirsutik kabul edildi. Tüm katılımcıların antropometrik ölçümleri kaydedildi. PKOS, PKOM ve sağlıklı gönüllü hasta gruplarında menstruasyonun 2. veya 3. günleri, 8 saatlik açlığı takiben bazal hormon, insülin, açlık kan şekeri (AKŞ),lipid düzeyleri ve androjen seviyeleri ölçüldü. Homeostatic Model Assessment-Insulin Rezistans (HOMA-IR) değerleri hesaplandı. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics ver. 25 yazılımı ile gerçekleştirildi. Bulgular: Serum TN-C düzeyi PKOS'lu hastalar (3.2±2.6 ng/ml), PKOM'lu hastalar (2.2±1.3 ng/ml) ve kontrol olgularında (2.2±1.5 ng/ml) kıyaslandığında istatistiksel açıdan sadece PKOS ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark saptandı (p=0,009). PKOS'lu hastaların TN-C, insulin, total kolesterol, serum luteinizan hormon (LH) düzeyi, HOMA-IR, estradiol, prolaktin, total testosteron, serbest Testosteron, trigliserit, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL), antral folikül sayısı, LH/folikül stimulan hormon oranı, FG skoru, kontrol olgularına göre anlamlı olarak yüksek bulundu. PKOM grubu ile kontrol grubu birbiri ile kıyaslandığında total ix kolesterolserum LH düzeyi, HOMA-IR, estradiol, prolaktin, trigliserit, HDL, antral folikül sayısı istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Korelasyon analizi yapıldığında TN-C ile insulin, total kolesterol, serum LH düzeyi, HOMA-IR, estradiol, prolaktin, total testosteron, serbest testosteron, trigliserit, düşük dansiteli lipoprotei (LDL), çok düşük dansiteli lipoprotein (VLDL), antral folikül sayısı, LH/FSH oranı, FG skoru, seviyeleri aralarında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: PKOS hastalarında ortalama serum TN-C düzeyi normal sağlıklı popülasyona göre yüksek olup bu fark istatistiksel olarak anlamlı saptanırken PKOM hastalarında anlamlı olmadığı gözlenmiştir. Bulgularımıza göre TN-C, PKOS'lu kadınlarda bir diğer akut faz reaktanı CRP ile pozitif ilişkilidir. Bu sonuç TN-C'nin PKOS'ta inflamasyonu belirlemede iyi bir gösterge olabileceği şeklinde yorumlanabilir. TN-C'nin serumdaki stabilizasyonu, moleküler özellikleri konusunda yapılacak çalışmaların, PKOS popülasyonunda yeni tedavi modalitelerine yön verebileceği inancındayız.
Özet (Çeviri)
x ABSTRACT Purpose: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a complex disorder with a chronic course which may occur at any interval of the reproductive period. It affects the quality of life adversely and leads to multidisciplinary problems. It is considered that the underlying reason for metabolic anomalies and ovarian dysfunction that emerges in PCOS is low-grade chronic inflammation. This study has been designed in order to contribute to the accurate management of process in people who have PCOS, Polycystic ovarian morphology (PCOM) and healthy voluntary women by assessing the impact of inflammation with Tenascin-C (TN-C) which is an inflammatory marker. Material-Method: The sample of our study includes individuals with the following attributes: 29 patients with PCOS aged 18-40 who have applied to infertility and gynecology polyclinics, 28 PCOM patients, with normal menstrual cycles, who do not have clinical/biochemical hyperandrogenism and whose polycystic ovarian appearance is observed only through ultrasonography as well as 30 healthy voluntary adult women who do not have any accompanying chronic disease. Upon the recommendation of the recent Amsterdam ESHRE/ASRM, patients who fulfill three of the 2003 Rotterdam criteria were included in the PCOS group. The severity of hirsutism was assessed in accordance with the modified Ferriman-Gallwey scoring system (FGS), and women whose FGS score was over 8 were considered to be clinically hirsute. The anthropometric measurements of all the participants were recorded. Following hunger lasting eight hours on the second or third day of menstruation, the basal hormone, insulin, preprandial blood glucose, lipid levels and androgen levels of the patients with PCOS, PCOM and healthy voluntary individuals were measured. Homeostatic Model Assessment-Insulin Resistance (HOMA-IR) values were calculated. Statistical analyses of the study were conducted using IBM SPSS Statistics 25 Software. Findings: When comparison of Serum TN-C level is made among patients with PCOS (3.2±2.6 ng/ml), patients with PCOM (2.2±1.3 ng/ml) and control cases (2.2±1.5 ng/ml), a statistically significant difference was detected only between PCOS patients and control group (p=0,009). The TN-C insulin, total cholesterol, serum Luteinizing hormone (LH) level, HOMA-IR, estradiol (E2), prolactin, total xi testosterone, free Testosterone, triglycerides, high-density lipoprotein (HDL), the number of antral follicles, LH follicle- stimulating hormone ratio, the FG score of the PCOS patients were found to be significantly higher than those of the individuals in the control group. When the PCOM group is compared with the control group, total cholesterol, serum LH level, HOMA-IR, Estradiol, prolactin, triglycerides, HDL and the number of antral follicles were found to be statistically significant. When the intergroup correlation was conducted, a statistically significant correlation was detected among TN-C, insulin, total cholesterol, serum LH level, HOMA-IR, Estradiol, prolactin, total testosterone, free testosterone, triglycerides, low-density lipoprotein (HDL), (LDL), very-low-density lipoprotein (VLDL), the number of antral follicles and FG score levels. Result: In PCOS patients, the average serum TN-C level is higher compared to the normal healthy population. While this difference was detected to be statistically significant, it was observed that it was not significant in the patients with PCOM. Based on our findings, TN-C is positively correlated with another acute phase reactant CRP in women with PCOS. This result may suggest that TN-C is a good indicator in the identification of inflammation in PCOS. We are of the opinion that studies to be conducted on the stabilization of TN-C in serum and the molecular attributes there of can have a guiding role in the new treatment modalities in PCOS population.