Yüksek şiddetli ve yüksek hacimli antrenmanların antioksidan enzimleri ve performans cevapları üzerine etkisi
Evaluation of the effects of high intensity interval training and high volume continuous training on physical performance and oxidative stress in recreational exercisers
  1. Tez No: 619919
  2. Yazar: SERDAR ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TAŞ, DOÇ. DR. ÖZNUR AKYÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: yüksek şiddetli aralıklı antrenman, yüksek hacimli sürekli antrenman, fiziksel performans, oksidatif stres, antioksidan parametreler, high intensity interval training, high volume continuous training, physical performance, oxidative stress, antioxidant parameters
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı yüksek şiddetli aralıklı antrenman ve yüksek hacimli sürekli antrenmanın rekreatif düzeyde spor yapan bireylerde ve sedanter kişilerde fiziksel performans ile oksidatif stres ve antioksidan parametreler üzerindeki etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya rekreatif düzeyde spor yapan 32 gönüllü katılmıştır. Katılımcılar yüksek şiddetli aralıklı antrenman ve yüksek hacimli sürekli antrenman olmak üzere iki gruba ayrılarak, katılıcımlara 8 hafta süre ile antrenman programları uygulanmıştır. Ayrıca 11 sedanter gönüllü ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Antrenman öncesinde ve sonrasında vücut kompozisyonu, yo-yo testi, sprint testleri ve sıçrama testleri uygulanarak fiziksel performanstaki değişim analiz edilmiştir. Ayrıca antrenman programlarından 2 gün önce ve 2 gün sonra her 3 gruptaki katılımcıların kan örnekleri alınarak oksidatif stres ve antioksidan göstergelerinin düzeyleri ölçülmüş ve farklı şiddetteki antrenmanların bu parametreler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bulgular: Sekiz hafta süre ile yapılan antrenmanların vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi ve vücut yağ yüzdelerinde istatistiksel olarak anlamlı azalmalara yol açtığı saptanmıştır. Yo-yo testlerinde ortalama mesafe ve VO2max değerleri istatistiksel anlamlı olarak artmıştır. Sprint testlerinde anlamlı fark saptanmamıştır. Biyokimyasal parametrelerden glutatyon redüktaz, süperoksit dismutaz, redükte glutatyon ve nitrik oksit sintaz değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Yüksek şiddetli antrenman grubunda malondialdehid ve tiyobarbitürik asit reaktif maddeleri değerleri diğer gruplara göre istatistiksel anlamlı olarak daha fazla azalmıştır. Sonuç: Çalışmada elde edilen bulgulara göre iki antrenman yönteminden yüksek şiddetli aralıklı antrenmanın sporcuların performansını daha fazla arttırdığı ve oksidatif stresin azaltılmasında daha etkili olduğu görülmektedir. Bununla birlikte katılımcıların özellikleri, çalışmanın yapıldığı ortam, ölçümler arasındaki süre ve kullanılan değerlendirme yöntemlerinin deneklerin oksidatif stres ve antioksidan durumları üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effects of high intensity interval training and high volume continuous training on physical performance and oxidative stress in recreational exercisers in comparison with sedentary people. Material & Methods: A total of 32 volunteer recreational exercisers were included in the study, divided into two groups as high intensity interval training and high volume continuous training and subjected to a 8-week training. Eleven sedentary volunteers were included as the control group. Before and after yo-yo, sprint and jumping tests were performed to evaluate changes in physical performance. Levels of oxidative stress markers were measured two day before and after the program and the effects of different training methods on these parameters were analyzed. Results: Eight-week training programs significantly decreased body weight, body mass index and body fat percentage. The mean distance and VO2max values were significantly increased in yo-yo test. No significant difference was found in glutathione reductase (GR), superoxide dismutase, reduced glutathione and nitric oxide synthase. Malondialdehyde and thiobarbituric acid reactive substances were significantly decreased in high intensity interval training compared to the other groups. Conclusion: The results of this study indicated that high intensity interval trainingincreases the performance of exercisers more and is more effective in reducing oxidative stress. On the other hand, the characteristics of the participants, the environment in which the study was conducted, the time between the measurements and the evaluation methods used were found to be effective on the oxidative stress and antioxidant status of the subjects.