Uluslararası sermaye hareketleri ve makroekonomik yönetimi üzerine beş deneme: belirleyicileri, ekonomik etkileri, ani duruş, para politikası ve sermaye kontrolleri
Five essays on international capital flows and its macroeconomic management: determinants, economic effects, sudden stops, monetary policy and capital controls
  1. Tez No: 892728
  2. Yazar: BERK PALANDÖKENLİER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN BAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yükselen Piyasa ekonomileri, brüt sermaye girişleri, panel kantil regresyon analizi, SVAR analizi, sterilizasyon önlemleri, Emerging market economies, gross capital ınflows, panel quantile regression analysis, SVAR analysis, sterilization measures
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 383
Özet
Küresel finansal piyasaların sermaye hareketlerinin serbest dolaşımına olanak tanıması ve ekonomik koşullarda yaşanan gelişmeler zaman içinde sermaye akımlarının belirleyicilerinin ve makro-finansal etkilerinin büyük ölçüde değişmesine yol açmıştır. Ayrıca ülkelerin konjonktüre bağlı olarak sermaye akımlarına yönelik izledikleri politikaların ve düzenleyici uygulamaların etkinliği politika yapıcıların kontrol yeteneklerinin de büyük oranda değişmesine yol açmıştır. Nitekim küresel ekonomik görünümde yaşanan gelişmeler ve bunların ülke ekonomileri üzerindeki etkileri gerek yabancı gerekse yerli yatırımcıların getiri beklentilerinde, risk iştahları gibi genel olarak riske dönük algılarında değişikliklere yol açarak sermaye hareketlerini miktarını ve yönünü önemli ölçüde etkilemiştir. Dolayısıyla sermaye akımlarını tetikleyen faktörler ve onların neden olduğu makro-finansal etkiler ile birlikte ekonomik politikaların nasıl ve ne derece etkin olduğuna dair güncel veriler ve analiz teknikleri ile önceden bilinmeyen karmaşık ilişkilerin ve dinamiklerin bir arada değerlenmesi gereği ortaya çıkmaktadır. Tüm bunlar dikkate alındığında bütüncül bir bakış açısıyla sermaye hareketlerini yönlendiren faktörler, onların ekonomik performans üzerindeki risklerinin boyutu, sermaye akımlarındaki olası ani duruşları tetikleyen etkenler ve ani duruşların yurtiçi ekonomik etkileri ile birlikte sermaye akımlarının makroekonomik yönetiminin etkinliğini tüm boyutları ile analiz edilmiştir. İkinci bölümde 2002-2019 döneminde yükselen piyasalar ve sınır piyasa ekonomileri kapsamındaki 27 ülkeye yönelik brüt toplam sermaye girişleri ve onların farklı türdeki bileşenleri olan brüt DYSY, brüt toplam portföy girişleri ile büyük ölçüde bankacılık akımlarından oluşan brüt diğer yatırım girişlerini belirleyen yurtiçi ekonomik, politik, finansal ve küresel faktörleri belirlemek ve sermaye girişleri ile bu faktörler arasındaki karmaşık etkileşimler tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yıllık dengeli panel veri analizi prosedürünün izlendiği araştırmada temel araştırma yöntemi olarak kullanılan kantil regrasyon analizi ile değişkenler arasındaki genel ortalama etkileri araştıran panel sabit ve rassal etkiler yöntemleri ile birlikte dinamik modele ilişkin analiz bulguları büyük ölçüde benzerlik göstermektedir. Brüt toplam girişlerin temel bileşenleri olan farklı türdeki sermaye girişlerine ilişkin bulgular genel olarak değerlendirildiğinde ise küresel faktörler arasında VIX endeksindeki artışların uzun ve kısa vadeli sermaye giriş hacmini azaltıcı etkileri olan en önemli etken olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kısa vadeli sermaye girişleri arasında küresel faktörlere en fazla duyarlılık gösteren sermaye türü büyük ölçüde bankacılık akımlarından oluşan diğer yatırım girişlerinin olduğu görülmektedir. Diğer taraftan daha gelişmiş kurumların varlığı uzun vadeli yatırımlar başta olmak üzere kısa vadeli yatırım girişlerini de etkileyen ülkeye özgü en güçlü faktör olduğu tespit edilmiştir. Analiz sonuçları bir arada değerlendirildiğinde gerek uzun vadeli DYSY girişleri gerekse kısa vadeli sermaye girişleri hem yurtiçi hem de küresel gelişmelerin etkisinde yönlendirilmekle olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Üçüncü bölümde MSCI Yükselen Piyasa Ekonomileri Endeksi (MSCI Emerging Markets Index) kapsamında yapılan sınıflandırmada yükselen piyasalar kategorisinde yer alan 12 Yükselen Piyasa Ekonomisi (YPE)'ne ait 2005q2-2019q4 dönemi çeyreklik panel verileri kullanılarak uluslararası özel sermaye girişlerinin muhtemel tüm türlerinin yurtiçi makroekonomik ve finansal değişkenlere ne yönde ve ne derece etkilerde bulunduğunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede olası tüm aktarım mekanizmaları dikkate alınarak değişkenler arasındaki ilişkiler SVAR analizi ve söz konusu değişkenler üzerindeki nedensel ilişkilerin tespiti amacıyla Dimutrescu-Hurlin (2012) panel nedensellik analizi yapılmıştır. Analiz için uluslararası özel sermaye girişleri olarak brüt toplam sermaye girişlerinin yanı sıra brüt DYSY, brüt toplam portföy girişleri ve onların iki temel bileşeni olan brüt portföy hisse ve portföy borç girişleri ile brüt diğer yatırım girişleri kullanılmıştır. Ayrıca brüt DYSY yükümlükleri ve brüt portföy hisse senedi yükümlülüklerinin toplamı olan brüt hisse bazlı sermaye girişleri ile brüt diğer yatırım yükümlülükleri ve brüt portföy borç yükümlülüklerinin toplamından oluşan brüt borç bazlı sermaye girişlerinin makro-finansal etkileri araştırılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda SVAR analiz bulguları kısa vadeli sermaye türlerinden özellikle brüt portföy borç ve bankacılık akımlarından oluşan brüt diğer yatırım girişleri ile bu ikisinin toplamından oluşan brüt borç bazlı girişlerin yurtiçi makroekonomik ve finansal etkilerinin daha baskın boyutlarda olduğunu göstermektedir. Bu etkilerin özellikle kısa vadedeki boyutları da daha yüksek olmaktadır. Buna göre kısa vadeli sermaye girişlerindeki artışların yurtiçi rezervlerin hızlı artışına, ulusal para biriminde aşırı değerlenmeye, yurtiçi para arzının ve yurtiçi kredi seviyesinin yükselmesine yol açtığı tespit edilmiştir. Ayrıca yurtiçi parasal genişleme ve kredi arzındaki artışların ekonominin aşırı ısınmasına yol açarak pozitif çıktı açığına ve enflasyona yol açtığı ulaşılan diğer bulgular arasında olmaktadır. Bununla birlikte söz konusu sermaye girişlerinin kısa vadede yurtiçi yatırım hacminin ve reel GSYH büyümesine yol açmakla birlikte cari açığı derinleştirici etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Varyans ayrıştırması analizine ilişkin bulgular da bu sonuçları destekler yönde olmaktadır. Ayrıca kısa vadeli sermaye girişlerinin makro-finansal etkilerine ilişkin bulgular, Dimutrescu-Hurlin (2012) nedensellik analizi ile de paralel yönde olmaktadır. Nitekim bu türden sermaye akımlarının daha yüksek volatiliteye ve son derece ani değişikliklere yol açabilme özellikleri ekonomik dengeleri bozucu etkileri bakımından önemli sonuçlar doğurmaktadır. Bu sonuçlar kısa vadeli sermaye akımlarının piyasalara daha hızlı giriş ve çıkış özelliğine sahip olmaları, yurtiçi ekonomide büyük oranda volatiliteye ve finansal yönlü risklere maruz bırakabilmektedir. Tüm bunlar ekonomide belirsizliklere yol açarak uzun vadeli yatırım kararlarını da olumsuz etkileyebilmektedir. Dördüncü bölümde 2006q1-2021q2 dönemi için örneklemde yer alan 13 YPE'ye yönelik farklı türdeki uluslararası özel sermaye girişlerindeki ani duruş olaylarının belirleyicileri tamamlayıcı logaritmik modeli aracılığıyla araştırılmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında kullanılan politik risk endeksi değişkenine ilişkin farklı alt bileşenlerin, farklı türdeki yabancı sermaye girişlerinden kaynaklı ani duruş olaylarındaki etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Son olarak ani duruşların yurtiçi makroekonomik ve finansal etkilerinin neler olduğu ve ne yönde etkilerinin olabileceği SVAR analizi kapsamında araştırılmıştır. Ani duruş olaylarının kapsamı ve boyutu sermaye türlerine göre değişkenlik göstereceği durumu dikkate alınarak toplam sermaye girişlerinin tüm alt bileşenleri ve onların alternatif tanımları analize dahil edilerek değerlendirilmiştir. Tamamlayıcı logaritmik modelin tahmini sonucunda brüt toplam sermaye girişleri ve onların farklı türdeki bileşenlerine ilişkin ani duruş olaylarında genel olarak gerek küresel gerekse ülkeye özgü gelişmelerin etkileri olduğu görülmektedir. Sermaye türlerine göre ani duruş olaylarının gerçekleşmesinde genel çerçevede ülkeye özgü faktörlerden özel sektöre yurtiçi kredi arzındaki artışların ve yurtiçi enflasyon oranındaki yükselişlerin küresel değişkenlerden ise VIX endeksindeki artışların göreli olarak daha baskın etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kısa vadeli yabancı sermaye girişlerindeki ani duruş olaylarında yüksek yurtiçi kredi hacmi ve enflasyon oranları gibi yurtiçi faktörlerin göreli olarak önemli etkileri olduğu görülmektedir. Küresel faktörlerden ise portföy türü sermaye girişlerinden kaynaklı ani duruş olaylarında özellikle dünya faiz oranlarındaki artışların, ağırlıklı olarak bankacılık girişlerinden oluşan diğer yatırım girişlerinden kaynaklı ani duruşlarda ise VIX'teki artışların daha güçlü etkileri olduğu yönünde kanıtlara ulaşılmıştır. Ayrıca brüt diğer yatırım giriş hacmindeki aşırı artışların bu türden sermaye girişlerindeki ani duruşları tetikleyen önemli bir etken olduğu tespit edilmiştir. Coğrafi bulaşma etkilerinin ise tüm sermaye türleri için ani duruş olaylarının gerçekleşmesinde oldukça güçlü etkileri olmaktadır. Brüt DYSY girişlerindeki ani duruşlarda REER'deki aşırı değerlenmenin ve VIX'teki yükselişlerin önemli etkileri olduğu görülmektedir. Politik risk endeksinin alt bileşenlerine ilişkin bulgular değerlendirildiğinde DYSY'lere göre kısa vadeli yabancı sermaye türlerinden kaynaklı ani duruşların ülkelerin politik istikrarına, genel hukuki çerçevesine, yatırım profillerine ve sosyoekonomik koşullarına daha fazla duyarlı olduklarını tespit edilmiştir. Bu durum kısa vadeli sermaye türlerinin ülkelerin risk profillerine veya sundukları potansiyel fırsatlara daha duyarlı olduğunu göstermektedir. Son olarak SVAR analiz bulguları brüt toplam sermaye ve brüt borç türü sermaye girişlerinden kaynaklı ani duruşların makroekonomik ve finansal değişkenler üzerindeki olumsuz etkilerinin daha derin olduğunu ortaya koymaktadır. Beşinci bölümde 13 YPE'ne ait 2005Q1-2021Q4 dönemi çeyrek verileri kullanılarak farklı türdeki yabancı sermaye girişleri karşısında kur istikrarını sağlanmada ve para arzındaki ani ve sert dalgalanmaların olası makroekonomik ve finansal etkilerini dengelenmede bir para politikası aracı olarak sterilizasyon önlemlerinin ne düzeyde etkin olduğu araştırılmıştır. Başlangıçta her bir YPE için ülkelerin para politikası ve döviz kuru müdahalelerinin etkilerini anlayabilmek amacıyla sterilizasyon katsayılarının tahmini için kullanılan araç değişkenler GMM analizi bulguları katsayı değerlerinin yüksek olmakla birlikte Macaristan ve Güney Kore hariç örneklemdeki diğer ülkeler için kısmı sterilizasyon önlemlerinin geçerli olduğuna işaret etmektedir. Tüm örneklem için panel iki aşamalı EKK yöntemi ile yapılan analiz sonucunda sterilizasyon katsayısının ise -0,87 olarak tespit edilmiştir. Sterilizasyon önlemlerinin farklı türdeki yabancı sermaye girişleri üzerindeki etkilerinin daha ayrıntılı analiz edilmesi amacıyla gerçekleştirilen sabit etkili kantil regresyon analizi sonucunda uzun vadeli yatırım türlerinden DYSY'lere göre kısa vadeli sermaye girişlerine tepkilerinin daha yüksek olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Kısa vadeli sermaye türleri arasında özellikle daha riskli olan ve ulusal para biriminde daha hızlı değerlenmelere yol açabilen bankacılık akımlarından oluşan diğer yatırım girişlerine düşük, medyan ve daha yüksek kantil seviyelerinde güçlü tepkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca sterilizasyon önlemlerinin brüt hisse bazlı sermaye girişlerine göre borç bazlı girişler karşısında düşük ve medyan kantil seviyelerinde artış gösterdiği ulaşılan önemli bulgular arasında olmaktadır. Altıncı bölümde 2005q1-2019q4 dönemi için yabancılardan kaynaklı brüt sermaye girişlerinin yanı sıra yurtiçi yerleşiklerden brüt sermaye çıkışlarının gerçekleştiği normal sermaye akışı dönemlerinde sıkılaştırıcı sermaye kontrollerinin etkinliği sabit etkili Driscoll-Kraay tahmincisi ve sabit etikler kantil regresyon analizi ile araştırılmıştır. Ayrıca, yabancılardan kaynaklı sermaye girişlerindeki büyük hacimli artış dönemleri ile ani duruş olaylarının gerçekleştiği dönemler ve yurt içi yerleşiklerden ani ve şiddetli sermaye kaçışlarının gerçekleştiği ekstrem ya da olağandışı sermaye akışlarının gerçekleştiği dönemlerde sermaye kontrollerinin etkinliği tamamlayıcı logaritmik model ve yine sabit etkili kantil regresyon analizi aracılığı ile araştırılmıştır. Bu araştırma kapsamında gerek sermaye girişleri için gerekse sermaye çıkışları için her türdeki özel sermaye akımları üzerinde sermaye kontrollerinin etkinliği araştırılmıştır. Analiz bulguları sermaye kontrollerinin kısmi etkilerinin olduğunu ve belirli türdeki sermaye akımlarını etkilemede başarılı olduğunu göstermektedir. Özellikle sermaye çıkışlarına yönelik kontrollerin etkilerinin istatistiksel olarak anlamsız olduğu tespit edilmiştir. Kantil regresyon analiz bulguları brüt toplam portföy girişleri, brüt portföy hisse senedi ve borç girişlerini azaltıcı yönde etkileri bulunurken brüt diğer yatırım girişleri üzerinde pozitif etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, sermaye kontrollerinin düşük kantil seviyelerinde brüt portföy hisse senedi girişlerini artırıcı etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Bu türdeki sermaye girişlerinin düşük seviyelerinin finansal istikrarı tehdit edici risklerinin çok daha düşük seviyelerde olması daha ağır giriş kontrollerinin getirilmesini gerektirmemektedir. Brüt sermaye çıkışlarına yönelik bulgular değerlendirildiğinde ise sermaye kontrollerinin brüt toplam sermaye, brüt toplam portföy ve portföy hisse senedi çıkışlarını azaltıcı etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Ancak, daha sıkılaştırıcı kontrol önlemlerinin brüt toplam portföy ve portföy hisse senedi çıkışlarını azaltmada daha yüksek kantil seviyelerine doğru giderek daha az etkilerde bulunmaktadır. Sermaye akımlarının olağandışı düzeylerde gerçekleştiği ekstrem dönemlere ilişkin sonuçlar, sermaye kontrollerinin yabancılardan kaynaklı brüt toplam sermaye girişlerindeki aşırı artışları ve ani duruşları azaltıcı buna karşılık yerleşiklerden kaynaklı sermaye kaçışlarını ise artırıcı yönde etkilerinin olduğunu göstermektedir. Sermaye akımlarının türlerine göre değerlendirildiğinde kontrol önlemlerinin büyük hacimli brüt DYSY girişlerini azaltıcı buna karşılık diğer yatırım girişlerindeki aşırı artışları ise artırıcı etkileri olmaktadır. Ancak kontrollerin diğer yatırım girişlerindeki ani duruş olasılığını azaltıcı etkileri bulunmaktadır. Diğer taraftan çıkış kontrollerinin brüt toplam portföy, portföy hisse senedi ve portföy borç çıkışlarını artırıcı etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca sermaye kontrollerinin brüt hisse bazlı sermaye girişlerindeki aşırı artışlar ile ani duruşlar üzerinde azaltıcı etkileri bulunduğu ve kontrollerin ani duruşları azaltıcı yönündeki etkilerinin brüt borç bazlı sermaye türü için de geçerli olduğu tespit edilmiştir. Gerek toplam gerekse farklı türdeki sermaye akımlarındaki ekstrem dönemlere ilişkin olarak tamamlayıcı logaritmik modelin tahmini ile elde edilen katsayıların işaretleri bakımından ulaşılan bu sonuçlar büyük ölçüde kantil regresyon analiz sonuçları ile uyumlu olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The dynamics of global financial markets, permitting unrestricted capital movements, coupled with evolving economic conditions, have led to substantial shifts in the determinants and macro-financial impacts of capital flows over time. Furthermore, the efficacy of countries' policies and regulatory approaches in managing capital flows has experienced noteworthy transformations based on the prevailing economic circumstances, thereby influencing the decision-making capabilities of policymakers. As a matter of fact, the developments in the global economic outlook and their effects on the country's economies have significantly affected the amount and direction of capital movements by causing changes in the return expectations of both foreign and domestic investors, their risk appetites, and their general perception of risk. Therefore, there is a need to evaluate previously unknown complex relationships and dynamics together with the factors that trigger capital flows and the macro-financial effects they cause, as well as current data and analysis techniques on how and to what extent economic policies are effective. Considering all these, the factors that direct capital movements, the extent of their risks on economic performance, the factors that trigger possible sudden stops in capital flows, and the domestic economic effects of sudden stops, as well as the effectiveness of macroeconomic management of capital flows, have been analyzed in all their dimensions from a holistic perspective. The second section aims to determine the global factors and the complex interactions between capital inflows and several factors for 27 countries within the scope of emerging markets and frontier market economies in the period 2002-2019. The factors include different types of gross capital inflows components; gross FDI, gross total portfolio inflows and domestic economic, political, financial, which determine gross other investment inflows consisting largely of banking flows. The quantile used as the basic research method in which the annual balanced panel data analysis procedure was followed. Analysis findings regarding the dynamic model along with panel fixed and random effects methods, which investigate the general average effects between variables with regression analysis, are largely similar. When the findings regarding different types of capital inflows, which are the basic components of gross total inflows, are generally evaluated, it is concluded that among the global factors, the increases in the VIX index are the most important factor that has a reducing effect on the long- and short-term capital inflow volume. Among short-term capital inflows, it is seen that the type of capital that is most sensitive to global factors is other investment inflows, which largely consist of banking flows. On the other hand, the presence of more developed institutions has been found to be the strongest country-specific factor affecting short-term investment inflows, especially long-term investments. When the analysis results are evaluated together, it is concluded that both long-term FDI inflows and short-term capital inflows are guided by the influence of both domestic and global developments. In the third section, MSCI Emerging Market Economies Index (MSCI Emerging By using quarterly panel data for the period 2005q2-2019q4 of 12 countries in the emerging markets category in the classification made within the scope of Markets Index), it was aimed to determine in what direction and to what extent all possible types of international private capital inflows affect domestic macroeconomic and financial variables . In this context, taking into account all possible transmission mechanisms, SVAR analysis of the relationships between the variables and Dimutrescu-Hurlin (2012) panel causality analysis were conducted to determine the causal relationships on the variables in question . For the analysis, gross total capital inflows as well as gross FDI, gross total portfolio inflows and their two basic components, gross portfolio share and portfolio debt inflows and gross other investment inflows, were used as international private capital inflows. In addition, the macro-financial effects of gross share-based capital inflows, which are the sum of gross FDI liabilities and gross portfolio equity liabilities, and gross debt-based capital inflows, which are the sum of gross other investment liabilities and gross portfolio debt