03533 ve 03534 numaralı Kırşehir Nüfus Defterleri (Mucur-Hacıbektaş) (Transkripsiyon ve değerlendirme) H. 1256 – H. 1260 (M. 1840 – M. 1844)
03533 and 03534 numbered Kırşehir Population Registers (Transcription and evaluation) H. 1256 – H. 1260 (M. 1840 – M. 1844)
- Tez No: 619921
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kırşehir, Mucur, Hacıbektaş, Nüfus Defterleri, Nüfus sayımı, Kırşehir, Mucur, Hacıbektaş, Population Registers, Census
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Nüfus sayımlardan elde edilen sonuç, devletlerin ekonomik ve sosyal gücünü ortaya koyan bir veri toplama şeklidir. Bu sebeple de yüksek nüfus çoğu zaman güçlü bir devlet anlamına gelmiş, devletler de yaptıkları her planlamayı sahip oldukları insan kaynağı üzerinden şekillendirmiştir. Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminden itibaren vergi mükellefi olan ve askerlik çağında bulunan gençlerin tespiti için nüfus sayımları yapıldı. Bu nedenlerle yürütülen sayım işlemleri, dönemlere ve amaçlarına göre bazı farklılık arz etmektedir. Bu dönem ile alakalı yapılan araştırmalar ve kitaplar dikkatli bir şekilde incelenmiş ve kapsamlı bilgiler aktarılmaya çalışılmıştır. Kırşehir'e ait 03533 ve 03534 sayılı nüfus defterlerinin transkripti yapılarak incelenecek olan nüfus defterleri Kırşehir'in idarî, içtimaî, kültürel ve dinî yapısı hakkında bilgilere ve değerlendirmelere yer verilirken mahalleler, haneler, kişi adları ve aynı zamanda kişilerin tasvirleri yapılarak akrabalık bilgileri de dâhil olmak üzere birçok bilgiyi içermektedir. Kırşehir iline bağlı Mucur ve Hacıbektaş kazalarında M.1840-1844 (H. 1256-1260) yıllarında yapılan nüfus sayımları ve bu dönem ile ilgili eserler bu çalışmamızın ana kaynağı oluşturmaktadır. Mucur ve Hacıbektaş'ın dönem itibariyle nüfus özelliklerinin yanı sıra mahalle ve köylerinin sosyal ekonomik yapıları kültürel bağlamla özleştirerek aktırılacaktır. Nüfus sayımına konu olan kişilerin fiziksel özelliklerinin yanı sıra mesleki durumları lakapları ve benzeri konular aktarılacak. Dönem itibariyle Osmanlı Devleti'nin iç Anadolu bölgesinde bulunan kazaların 03533 ve 03534 numaralı nüfus defterlerinin transkripsiyon ve incelenmesi neticesinde yeni bilgiler aktarılacaktır.
Özet (Çeviri)
The result obtained from the census is a form of data collection that shows the economic and social power of states. For this reason, the high population has often meant a strong state, and states have shaped every planning they made through the human resources they have. Population censuses were carried out for the determination of young people who were taxpayers and in military age since the foundation of the Ottoman Empire. The census procedures carried out for these reasons differ depending on the periods and purposes. Studies and books related to this period have been carefully examined and comprehensive information has been tried to be conveyed. Population books to be analyzed by transcripting the Kırşehir's 03533 and 03534 population books, including information on the administrative, social, cultural and religious structure of Kırşehir, including neighborhoods, households, person names as well as kinship descriptions. It contains a lot of information. The census and works related to this period in Mucur and Hacıbektaş accidents in Kırşehir province between M.1840-1844 (H. 1256-1260) constitute the main source of this study. In addition to the population characteristics of Mucur and Hacıbektaş as of the period, the social economic structures of the neighborhoods and villages will be conveyed by combining them with a cultural context. In addition to the physical characteristics of the people who are subject to the census, their occupational status, nicknames and similar issues will be conveyed. As of the period, new information will be transferred as a result of the transcription and examination of the population books numbered 03533 and 03534 of the accidents in the Central Anatolia region of the Ottoman Empire.