Bireysel emeklilik sistemi ve asimetrik bilgi: İstanbul ili örneği
Individual retirement system and asymmetric information: Istanbul province case
- Tez No: 619941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALP ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aktüerya Bilimleri, Actuarial Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Bireysel Emeklilik, Asimetrik Bilgi, Social Security, Individual Retirement, Asymmetric Information
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aktüerya ve Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Sosyal Güvenlik kişileri hayatları boyunca karşılaşabilecekleri risklerden korumak ve oluşan tehditler neticesi en az zararla kurtulmalarını sağlamak, insan onuruna yaraşır hayat standardı ve refah seviyesine sahip bir yaşam sürmelerini hedefleyen bir sistemdir. Bu sistem sosyal devlet anlayışının bir yansımasıdır ve buna uygun uygulamalarla bireyleri korumayı amaçlamaktadır. Sistemin bir tamamlayıcısı olarak ortaya çıkan ve ülkemizde 2003 senesinden itibaren uygulanmaya başlanan Bireysel Emeklilik Sistemi gün geçtikçe gelişmekte ve büyümekte olan bir sistemdir. Ancak sistemde ister istemez bazı aksaklıklar da görülmektedir. Çalışmanın araştırma konusunu oluşturan Asimetrik Bilgi olgusu ise piyasada mevcut olan alıcı ve satıcılar arasındaki bilgi simetrisi bozukluğu sonucunda oluşan ve bir tarafın diğer tarafa göre daha çok bilgiye sahip olması, karşı tarafı eksik veya yanlış bilgilendirmesiyle oluşan bir problemdir. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde, Asimetrik Bilgi olgusunun ne denli etkili olduğunu araştırmak üzere toplamda 20 sorudan oluşan ve yüz yüze anket tekniği kullanılarak 350 kişiye ulaşılmıştır. Bunlardan analize, doğru bilgilere ulaşmak adına sisteme dâhil olan ve sisteme daha önceden dâhil olup şimdiki süreçte ise sistemden ayrılma kararı almış olanların oluşturduğu 350 katılımcının vermiş olduğu cevaplar analize sokulmuştur. Alınan cevaplar sonucunda ise katılımcılarımızın çoğunluğu sistemde yaşanan aksaklıkların temelinde tam ve yeteri kadar bilgilendirilmemeleri ve buna bağlı olarak Asimetrik Bilgi'nin var olduğunu bizlere göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
Social Security is a system that aims to protect people from the risks they may encounter during their lives and to get rid of them with the least harm as a result of the threats and to lead a life with a standard of living and prosperity that is worthy of human dignity. This system is a reflection of the understanding of the social state and aims to protect individuals with appropriate practices. The Individual Retirement System, which emerged as a complement to the system and started to be implemented in our country since 2003, is a system that is developing and growing day by day. However, there are inevitably some problems in the system. In me study, Asymmetric Information, which constitutes research topic, is a problem that occurs due to the lack of information symmetry between buyers and sellers in the market and that one party has more information than the other party, and the other party is missing or misinformed. In the Individual Retirement System, 350 people were reached using a face-to-face survey technique consisting of a total of 20 questions to investigate the effectiveness of the Asymmetric Information phenomenon. The answers of 350 participants, who were included in the system in order to reach the correct information and who had previously joined the system and decided to leave the system in the current process, were included in the analysis. As a result of the answers received, the majority of our participants show us that they are not fully and adequately informed on the basis of the disruptions in the system and that asymmetric information exists accordingly.