Ekonomik kriz ve Türkiye'de organize suçlar
Economic crisis and Turkey are also organized crime
  1. Tez No: 619954
  2. Yazar: FİKRİ SERHAD ÇOKAKLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Economic Crises, Crime, Crime and Economy Relations, Organized Crime
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Küreselleşme süreci beraberinde hızlı bir büyüme ve gelir dağılımı adaletsizliğini de beraberinde getirmiştir. Ekonomiler hızla büyürken karşılaşılan sorunlarda çeşitlenmektedir. Ekonomiler her krize girdiğinde bu krizden bazı maliyetlere katlanarak çıkmaktadırlar. Devletler kriz dönemlerinde ekonominin yeniden dengeye gelmesi için birçok politika uygulamaktadır. Uygulanan bu politikaların temel noktası ise makroekonomik göstergelerin düzelmesi üzerine odaklanmıştır. Ülkedeki gelir seviyesi kişi başına gelirle ölçülmekte fakat artan gelirin hangi gelir grubuna ait olduğunun pek de bir önemi olmamaktadır. Kriz dönemlerinde ülkedeki gelir gruplarından özellikle orta ve alt gelir grubu kesimler çok fazla etkilenmektedir. Bu gelir grubunda bulunan kişiler krizin etkisi hem ekonomik hem de sosyal anlamda fazlası ile hissetmektedirler. Şehirler özellikle kriz dönemlerin iş imkânının daha fazla olduğu merkezler olarak kabul edilmektedir. Kriz dönemlerinde kırsal ya da görece olarak gelişmemiş yerleşim yerlerinden büyük şehirlere göçlerde artmaktadır. Şehirlerin çok hızlı büyümesi çarpık kentleşme ve gecekondu bölgelerini oluşturmaktadır. Şehir kenarlarında bulunan bu bölgeler niteliksiz iş gücü ile illegal örgütlerin eleman temin ettiği yerler halini almıştır. Düşük eğitim ve gelir seviyesi insanları hayatta kalabilmek yada daha iyi yaşayabilmek için kanunsuz işlere yönlendirebilmektedir. Suç insanlık tarihi ile başlaması ve günümüze kadar devam eden bir olgu olması, suç ile ilgili birçok çalışmayı da gerekli kılmıştır. Özellikle kriz dönemleri de emniyet güçlerinin yaptıkları operasyonlarda ciddi artışlar gözlenmektedir. Görsel ya da yazılı basında kriz dönemleri artan şekilde suç ile ilgili haberler yapılmaktadır. Suçun sosyolojik kökenleri yada psikolojik nedenleri ile ilgili birçok çalışma yapılsa da suç ve ekonomi ile ilgili çalışmalar özellikle ülkemizde çok fazla değildir. Bu anlamda bu çalışmada genel olarak suç ve ekonomik kriz ilişkisi özellikle resmi kaynaklı verilere dayandırarak açıklamaya çalışmaktadır. Bu anlamda kolluk kuvvetlerini özellikle organize suçlara yönelik olarak yaptıkları operasyonları kriz dönemleri ve diğer dönemler karşılaştırılarak incelenmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimler: Ekonomik Kriz, Suç, Suç ve Ekonomi İlişkisi, Organize Suç
Özet (Çeviri)
Globalization brought together the rapid growth and inequality in distribution of income. While the economies grow fast, the problems faced also varies. Whenever the economies face crises, some expenditures doubles as a result. The governments apply many policies in order to balance the economies in periods of crises. The basic point of these policies is focused on the rehabilitation of macroeconomic indicators. The level of income in a country is not measured through income per person; however, it would not be important which increasing income belongs to which income group. In the crises periods, especially middle and lower income classes affect much from the crises. The people within these income groups feel the crises strongly both economically and socially. The cities are accepted as the centers where there is much business opportunity. In the period of crises, the migration from suburban or underdeveloped regions to urban increase. The rapid growth of cities makes up illegal housing zones. These places around the centers became neighborhoods of unskilled labour and where illegal organizations provide members. The low education and income level may direct people to illegal Works in order to survive or better live. As crime is a fact which begins with the history of humanity and continuing up to now, it requires many studies concerning crime. Especially in periods of crises, serious increase in operations of police forces is realized. Both in visual and written press, there are news about crime in periods of crises. Although there are many studies concerning the sociologic roots or psychological reasons of crime, there are not enough studies towards crime and economy in our country. This study tries to explain the relationship between crime and economic crises especially on basis of official resources generally. So, it is tried to be analyzed the police forces towards their operations to organized crimes comparing crises periods and other periods.