Economic crises, state interventions and the SMEs: The case of wholesale and retail SMEs in Gimat, Ankara
Ekonomik kriz, devlet müdahaleleri ve KOBİler: Ankara Gimattaki toptan ve perakende KOBİ'ler örneği
  1. Tez No: 739388
  2. Yazar: EVREN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL BAYIRBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, İşletme, Economics, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ'ler, Hizmet KOBİ'leri, Toptan ve perakende sektörü, Ekonomik kriz ve Devlet müdahalesi, SMEs, Service SMEs, Wholesale and retail sector, Economic crisis and State intervention
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu tez, Türkiye'nin yaşadığı 2001-2008 ve 2018 ekonomik krizleri ile bu krizlere karşı devletin yaptığı dolaylı ve doğrudan finansal müdahalelerin Türkiye'de toptan ve perakende sektöründeki KOBİ'leri nasıl etkilediğini ve geliştirdiğini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, bu araştırma, KOBİ yöneticilerine kanun uygulayıcı ve müdahalelerden etkilenen alıcılar olarak yaklaşarak bu müdahalelerin işverenler üzerindeki sonuçlarına odaklanmaktadır. Devletin bu müdahalelerinin günümüzde Türkiye'deki toptan ve perakende sektörünün değişim ve dönüşümüne etkileri analiz edilerek, Ankara Gimat toptancılar sitesinde içecek ve gıda ürünleri satan toptan ve perakende KOBİ'ler üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Türkiye'de devletin farklı kriz dönemlerinde uyguladığı müdahale araçları detaylandırılırken, devletin sadece finansal araçlara odaklandığı müdahale mantığının, işverenler üzerinde market ve kurumsal anlamda bir etkisinin olmadığı tartışılırken, farklı kriz dönemleri sonucunda işverenleri giderek finansal araçlara daha bağımlı hale getirdiği görülmüştür. Tüketicilerin krizlerden etkilendiği ve kriz süreçlerinde fiyat odaklılığının arttığı görülürken bunun Türkiyedeki indirim ve zincir marketlerin toptan ve perakende sektörünü etkisi altına almasındaki etkileri tartışılmıştır. Bunun Türkiye toptan ve perakende sektörünün gelişimini etkilediği görülürken, sektördeki; Perakende alanına geçiş yapan toptancı, toptancı ve perakendeci ve toptancıların bu süreçten nasıl etkilendiği tartışılmıştır. Finansal müdahale araçlarının farklı kriz dönemlerinde işverenleri nasıl devlete daha bağımlı hale getirdiğinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu noktada Gimat'ta bulunan toptancılar, toptancılar ve perakendeciler ile organize perakendeye geçmiş eski toptancılar olarak farklı işveren grupları tanımlanmaktadır. Ayrıca işverenlerin de üyesi olduğu Gimat derneği bulunmaktadır. Bu tez kapsamında gerçekleştirilen saha çalışması, bu KOBİ'lerin işverenleri ve dernek yöneticileri ile yapılan görüşmelere ve odak grup görüşmelerine dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate how the 2001-2008 and 2018 economic crises experienced by Turkey and the indirect and direct financial interventions of the State against these crises affect and develop the Small and medium-sized enterprises (SMEs) in the wholesale and retail sector in Turkey. Therefore, this research focuses on the consequences of these interventions on employers by approaching SME managers as law enforcement and affected recipients of interventions. The effects of these state interventions on the change and transformation of the wholesale and retail sector in Turkey today are analyzed, and the effects on wholesale and retail SMEs selling beverages and food products on Ankara Gimat wholesalers site are investigated. While detailing the intervention tools implemented by the State in different crisis periods in Turkey, it is argued that the intervention logic, in which the State only focuses on financial instruments, has no market or institutional effect on employers. While it is seen that consumers are affected by the crisis and their price orientation increases during the crisis, the effects on the wholesale and retail sectors of discount and chain markets in Turkey are discussed. While it is seen that this affects the development of the Turkish wholesale and retail sector, it has been discussed how wholesalers and retailers who transitioned to the retail field are affected by this process. It is aimed to reveal how financial intervention tools make employers more dependent on the State in different crisis periods. At this point, different employer groups are defined as wholesalers and retailers in Gimat and former wholesalers who have switched to organized retail. There is also the Gimat association, of which employers are members. The field study carried out within the scope of this thesis is based on interviews and focus group discussions with employers and association managers of these SMEs.