Mehmet Atilla Maraş'ın şiirleri üzerine bir inceleme
An investigation on Mehmet Atilla Maraş's poems
  1. Tez No: 619968
  2. Yazar: ÖZGÜR GEDİKLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH HARMANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Atilla Maraş, Cumhuriyet Dönemi Türk şiiri, Yeni İslamcı Akım, Deyiş bilimi, Mehmet Atilla MaraĢ, Turkish Poetry in the Republican Period, New Islamic Current, Stylistics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 395
Özet
Mehmet Atilla Maraş, Cumhuriyet Dönemi'nde ortaya çıkan“Yeni İslamcı Akım”ın önemli isimlerindendir. Şiirlerinde bu akımın bütün özelliklerini gösteren şair, kendine özgü üslubu ve dil kullanımlarıyla dikkat çekse de daha çok siyasi yönüyle gündeme gelmiştir. Bu da onun şiirleri üzerine kapsamlı bir çalışma yapılmasının önüne geçmiştir. Kendini ezilen, onuru çiğnenen ve haksızlığa uğrayanın yanında konumlandırmış ve zulme, haksızlığa karşı şiirler yazmıştır. Onun şiirlerine çocukluğu, döneminin toplumsal ve siyasal özellikleri de yansımıştır. Poetikasından şiirlerindeki konu ve temaya, şiirlerindeki tavrını dünya görüşü şekillendirmiş ve şiirlerini görüşünün çizdiği sınırlar çerçevesinde yazmıştır. Yapı olarak serbest tarzı benimseyen şair, bazı şiirlerinde nazım birimi olarak beyit, dörtlük; nazım şekli olarak divan şiirine ait şekilleri kullansa da şiirleri herhangi bir türün özelliklerini tam olarak yansıtmaz. Anlatımı kullandığı imgelere rağmen son derece açıktır. Ritm, anlam, çağrışım vb. açıdan şiirlerine zenginlik katmak için dil üzerinde koşutluklar, yinelemeler, öncelemeler, sapmalarla vb. tasarruflarda bulunması onun şiirlerinin deyiş bilimi açısından incelenmesini elverişli kılmaktadır. Bu çalışmada da Maraş'ın şiirleri; hayatı, edebi görüşleri, şiirlerindeki konu, tema, yapı, dil ve üslup özellikleri bakımından, deyiş biliminden de yararlanılarak kapsamlı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mehmet Atilla Maraş is one of the important names of the New Islamic Current Islam that emerged in the Republic Period. The poet, who showed all the features of this current in his poems although it draws attention with his specific style and use of language, come into question politically. This blocked a comprehensive study on his poems. He has taken a position himself, beside who have been oppressed, be dignified, exposed to injustice and written poems against injustice and downtrodden. His poems were reflected in the childhood and the social and political characteristics of his period. From his poetics to poems the subject and theme, the attitude of poems directed by the ideology and he wrote poems in the limits of ideology. The poet who adopted the free style as a structure, in some of his poems as poetry unit the couplet, quatrain; although he uses the forms of divan poetry as poetry type, his poems do not fully reflect the characteristics of any poetry type. His expression is very clear despite the images he uses. His poems make available to examination in terms of stylistics because rhythm, meaning, connotation etc. to use with parallels, repetitions, examinations, deviations etc. on the language to add richness to their poems. In this study, the poems of Maraş; his life, literary views, subject and theme in his poems, structure, language and style features was examinated by benefiting from the stylistics at comprehensively.