'Anlaşmazlıklarımızı Çözebiliriz' çatışma çözümü eğitim programının sonuçları: Batı Trakya ilköğretim örneklemi
The effects of the conflict resolution education 'We Can Resolve Our Conflicts': Western Thrace elementary school sample
- Tez No: 619972
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ARAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çatışma çözümü eğitimi, duygu düzenleme, sosyal davranış, davranış sorunu, Batı Trakya, conflict resolution training, emotion regulation, prosocial behavior, conduct problem, Western Thrace
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın temel amacı,“Anlaşmazlıklarımızı Çözebiliriz”çatışma çözümü eğitim programının etkililiğini, Yunanistan Batı Trakya Azınlığı ilköğretim örneklemi üzerinde sınamaktır. Sözkonusu eğitim ile öğrencilere arkadaşları ile yaşayabilecekleri anlaşmazlıkları yapıcı yollar ile çözme becerilerinin kazandırılması, duygu düzenleme becerilerinin geliştirilmesi, sosyal davranış becerilerinin artırılması ve davranış sorunlarının azaltılması hedeflenmiştir. Araştırmada ön-test son-test konrol gruplu araştırma deseni kullanılmış olup, uygulama grubu 103; kontrol grubu ise 74 öğrenciden oluşmuştur. Toplam 21 oturumdan oluşan eğitim kapsamında uygulama grubundaki öğrencilere duyguları tanıma, öfke kontrolü, empati ve yapıcı çatışma çözümü eğitimi verilmiştir. Kontrol grubundaki öğrencilere ise böyle bir eğitim verilmemiştir. Eğitimin öncesinde ve sonrasında her iki gruptaki öğrencilerin çatışma çözme becerileri, duygu düzenleme becerileri, sosyal davranış becerileri ve davranış sorunu düzeyleri ölçülmüştür. Bulgular,“Anlaşmazlıklarımızı.Çözebiliriz”.çatışma çözümü eğitim.programının öğrencilerin yapıcı.çatışma çözme becerileri, duygu düzenleme becerileri ve sosyal davranış becerilerini artırdığını; davranış sorunu düzeylerini ise azalttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to examine the effectiveness of“we can resolve our conflicts'”training program on the sample of Western Thrace Minority elementary school students. The program consists of 21 sessions. Mood labeling, reading emotional expressions and active listening activities are used. Anger management and cooperative conflict resolution skills also are components of the program. A pre-test.post-test.control.group.desing was used with the training group consisted of 103 students and the control group consisted of 74 students. Both groups were.assessed.in terms of their conflict resolutions skills, emotion regulation skills, prosocial behavior skills and conduct problem level before and after the training. Results showed that, the training.program rised students'.constructive conflict.resolution skills, their emotion.regulation skills and their procosial behavior skills. Also, it decreased their conduct problem level.